Rövid időn belül megbénulhat Budapest közlekedése!

„Elfogyott a BKV-sok türelme, a szakszervezetek ma megkezdték a sztrájk előkészületeit, mert keveslik a cégvezetés makacsul kitartott 5 százalékos béremelési ajánlatát”

– írja kedd délelőtti közleményében a fővárosi tömegközlekedési vállalaton belül működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

A cégen belül több szakszervezet is működik, mindannyian kétszámjegyű béremelést szeretnének kiharcolni, a növekedés mértékét az EKSZ 15 százalékban határozta meg.  A főváros és a vállalat vezetése által felajánlott 5 százalékos béremelést egyik szakszervezet sem fogadja el.

„A más cégeknél zajló vagy már befejezett sikeres sztrájk hatására a BKV-s munkavállalók közül is egyre többen sürgetik a nyomásgyakorlás egyik leghatásosabb módját, a munkabeszüntetést” – írja közleményében a szakszervezet.

Az EKSZ ma több szakszervezettel együtt levelet küldött Bolla Tibornak, a BKV elnök-vezérigazgatójának, amelyben a dolgozók képviselői bejelentik a sztrájkbizottság megalakulását.

Ezzel párhuzamosan megkezdték a sztrájk előkészítését, egyebek mellett a sztrájkhajlandóság felmérését és a sztrájkhajlandósági nyilatkozatok begyűjtését a dolgozóktól. Naszályi Gábor, a szakszervezet vezetője szerint

„a felmérésből napokon belül ki fog derülni, hogy képesek-e olyan összefogott, hatásos sztrájkot szervezni, ami legalább néhány órára lebénítja a város közlekedését, s felhívja a figyelmet a BKV-nál tapasztalható méltatlan feltételekre, a vállalhatatlanul alacsony béremelésre.”

Az EKSZ emlékeztet, a Fidesz által szigorított sztrájktörvény az ő helyzetüket is megnehezíti, az ugyanis 66 százalékos ún. „elégséges szolgáltatást ” ír elő, erről a sztrájkbizottságnak kell megállapodnia a cégvezetéssel. Magyarán tehát meg kell állapodni arról, hogy mely vonalakon és milyen gyakorisággal közlekednek majd járatok egy esetleges sztrájk idején is.

Az EKSZ korábban már nyílt levélben fordult a BKV vezetéséhez, hogy elmozdítsa azt merev álláspontjáról. A szakszervezet ebben leírja, hogy a vállalatnál tapasztalható emberhiányt kizárólag béremeléssel lehet orvosolni, ehelyett azonban több milliárdot költöttek új dolgozók felvételére, amit bérfejlesztésre is lehetett volna fordítani. A szakszervezet a korábbi évek elhibázott politikája helyett felelős döntések meghozatalát várja.

olkt.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Mikor bukik meg Orbán Viktor?

O.L.K.T.

Miközben az ország lakossága éhbérért gürizik rabszolgatörvény mellet, addig a felcsúti focisták urizálnak!

O.L.K.T.

Íme így lopta szét a Fidesz az országot 7 év alatt

O.L.K.T.

Hozzászólok