Rétvári Bence a nagyszülői gyeddel dicsekszik, csak azt elfelejti hozzátenni, hogy mennyit bukik aki bevállalja

Röviden: sokat.

Egy átlagfizetéssel rendelkező nagyszülő 200 ezer forint gyedet is kaphat a családvédelmi akcióterv 7. pontja alapján – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának KDNP-s parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán az MTI tudósítása szerint.

 

Rétvári Bence hozzátette: a nagyszülői gyed feltétele, hogy a gyed igénylését megelőző két évben 365 napnyi munkaviszonnyal kell, hogy rendelkezzen a nagyszülő. A gyermeknek a szülővel kell élnie, de napközben a nagyszülő elviheti magához a gyermeket – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a nagyszülői gyeddel töltött évek a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számítanak.

A családvédelmi akcióterv pontjainak parlamenti elfogadásáról az államtitkár azt mondta, az ellenzék ott támadja a tervet, “ahol fogást érez rajta”.

A nagyszülői gyeden speciel nem nehéz, mert a családok támogatásával indokolják a bevezetését, csakhogy komoly összegeket bukik rajta, aki bevállalja. Átlagbér esetén egész pontosan korábbi jövedelemének 41,5 százalékát – írja az Azénpénzem.hu. A Rétvári által emlegetett 200 ezer forint ugyanis bruttó összeg (amúgy valójában 208 600), a KSH által közzétett átlagkereset pedig 356 600 forint. Így aki a KSH (és a kormány) szerinti átlagot keresi, az fizetése 41,5 százalékát elbukja. A nagyszülői gyed összegére ugyanis ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a szülőire. Vagyis: a juttatás a korábbi fizetés 70 százaléka, de maximum a minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. Ez jelenleg 208,6 ezer forintot.

A gyed választása persze a leendő nyugdíjat is csökkenti, de a portál számítása szerint jóval csekélyebb mértékben, mintegy 1,5 százalékkal.

Kapcsolódó cikkek

Leleplezés: Putyinhoz bekötött pénzügyi óriás sejlik fel a Budapestre költöző bank mögött

O.L.K.T.

Azok a gyerekek, akik otthon nem kapják meg azt az érzést, hogy szeretik őket, felnőttkorukban is sokat fognak szenvedni ettől

O.L.K.T.

Együtt: Tállai András kampánycélokból már az üzemanyagárakat is megszabja!

Rubóczki Tamás

Hozzászólok