Részleges vasutassztrájk kezdődhet az újév első munkanapján!

0

Elfogadhatatlannak tartja a Vasutasok Szakszervezete a kormány jövő évre szóló 8 százalékos minimálbér és a garantál bérminimum-emelési javaslatát, ezért mélyen elítéli, hogy a három tárgyaló konföderációból kettő – Liga szakszervezetek és a Munkástanácsok – aláírta az erről szóló megállapodást. A két szervezet elnöke ezzel gyakorlatilag lepaktált a munkáltatókkal és cserbenhagyta a tagjait, a munkavállalókat – olvasható a Vasutasok Szakszervezete közleményében.

Meleg János elnök szerint ez azért is döbbenetes pálfordulás, mert például a Munkástanácsok elnöke egészen a közelmúltig hangsúlyozta, hogy két számjegyű ajánlat alatt nem lehet megállapodni. A VSZ elnöke leszögezte: nem is lehet ezt megállapodásnak tekinteni, csak egy paktumnak, amellyel a kormány újabb kísérletet tett arra, hogy megossza a szakszervezeteket. Azt a három konföderációt legalábbis biztosan – a harmadik a Magyar Szakszervezeti Szövetség –, amelyik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán részt vett a tárgyalásokon. A MASZSZ – amelynek a VSZ is a tagja – nem fogadta el, nem írta alá a kormány ajánlatát, hiszen a munkavállalói követelés 15 százalék volt.

Még jó, hogy véget ér ez a borzalmas év, és ez az ámokfutás, amelynek a magyar munkavállalók az áldozatai. Ezzel a mostani megállapodással ugyanis rövid időn belül háromszor ütött a kormány a munkavállalókon, jól időzítve: év végére – jelentette ki az elnök.

Az első ütés a béren kívüli juttatások megadóztatása volt, a második az Mt. rabszolgatörvénnyé silányítása, a harmadik pedig ez, ahogyan most a munkáltatókkal összejátszva két szakszervezeti konföderáció behódolt a hatalomnak – sorolta Meleg János.

Mivel ezzel a bérajánlás is megszületett, ez végtelenül megnehezíti majd a munkahelyeken a szakszervezetek dolgát, a tervezett kétszámjegyű bérfejlesztés elérését is – magyarázza az elnök.

Holnap viszont részleges vasutassztrájk és részleges munkabeszüntetés várható a rabszolgatörvény elfogadása miatt.

Ennek a következményeit, a munkaerő piaci krízis súlyosbodását is az aláíróknak kell viselniük, akik érthetetlen okból eladták a lelküket – szögezte le az elnök.

 

 

 

olkt.hu/MTI