Rengetegen kerülhettek adósságspirálba!

Rengeteg a bedőlésközeli hiteltartozások és még több kölcsönt vesznek fel a magyarok.
Papíron kiemelkedően muzsikál a bankszektor: a lakosság számára folyósított hitelek száma stabilan magas, már a gazdasági válságot megelőző szintet öltött. A Magyar Nemzeti Bank friss adataiból is kitűnik, hogy az idei második negyedévben több mint 218 milliárd forintnyi piaci kamatozású és 16,6 milliárd forintnyi támogatott lakáshitelt folyósítottak a hitelintézetek – írja a Napi.hu.

Bár a hitelezés felpörgésére az elmúlt évtized rossz tapasztalatai miatt sokszor ráncoló homlokkal tekint a magyar, a folyamatok most kicsit mást mutatnak:

deviza alapú hitelt senki nem vesz fel, bár lenne rá elvben lehetőség;a lakás- és autóhitelek túlnyomó többségét fix kamatozással veszik fel, a bérek átlagos növekedése miatt pedig úgy tűnik, hogy stabilan tud törleszteni a lakosság jelentős részeáltalánosan csökken a nem fizető adósok száma: az adósok 3,83 százalékának volt a 90 napon túli késedelme

Vannak azonban borús elemek:

a bankok hitelezési mutatói azért is javulnak, mert minél több a felvett, stabilan törlesztett hitel, arányaiban annál kevesebb a rosszul teljesítők száma, noha azok számossága egyes pénzintézeteknél még nőhet is. Ha lassabban növekszik a nem fizetők aránya, akkor javul statisztika.A bankok azzal is javítják a mutatóikat, hogy követeléskezelő cégeknek eladják a bedőlés szélére került hiteleket, azaz valójában nem csökken a nem fizetők aránya, csak nem náluk lesz mérhető a számosságuk.

„A második negyedévben a hitelintézetek csaknem 55 milliárd forintnyi bruttó követelést adtak el faktorcégeknek vagy követeléskezelőknek. Ezek döntő része – 32,3 milliárd forint – áru- és egyéb hitel volt”

– írja a szakportál.

A bedőlés szélére került legtöbb hitel a fogyasztói hitel volt. Idén már 270 milliárd forint fogyasztási hitelt vett fel a lakosság, ami komoly növekedés.

Ugyanakkor két és fél szeresére nőtt a 31-90 napja és a 91-365 napja nem törlesztett hitelek száma, aminek összértéke eléri a 18 milliárd forintot, azaz tízezres nagyságrendben kerültek magyarok komoly csúszásba.

A fogyasztási hitelek jelentős része került át korábban is követeléskezelőkhöz és faktorcégekhez, ami így kikerül a bankok statisztikájából.

Forrás: Szeretlek Egerszeg/facebook

Kapcsolódó cikkek

Polt Péter: A magyar emberek debilek, ott is korrupciót látnak, ahol nincs is!

O.L.K.T.

Balog és Rétvári is párhuzamos világban él!

Rubóczki Tamás

Záhonynál ma csúcsforgalom volt. Szabolcsban már alig hallani magyar szót. Sok ezer ukrán bérszavazóval készülnek Orbánék a választásra! (videó)

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!