Rendőrállam: Tüntetőket nyomnak a falhoz a rendőrök a Széchenyi rakparton!

Civilek tüntetnek a parlament megalakulása és az új kormány ellen kedden a Kossuth téren a Civil Ellenzéki Kerekasztal elnevezésű szervezet felhívására.

Dél előtt néhány perccel a demonstrálók egy csoportja megpróbálta áttörni a rendőrök sorfalát az Országház déli kapujánál, de kisebb dulakodás után visszaszorították őket. A 24.hu helyszíni tudósítása szerint a rendőrök falhoz nyomják a demonstrálókat a Széchenyi rakparton, többeket motoznak és igazoltatnak. Több tüntető elmondása szerint a TEK-es rendőrök is folyamatosan igazoltattak szinte mindenkit a Kossuth tér, a Szalay és a Hold utcában is. A Nem akarjuk ezt a parlamentet és kormányt! címmel meghirdetett demonstrációról a szervezők a Facebookon azt írták:

“A többség nem akarja, hogy a csalással megválasztott új parlament és kormány felálljon!”

A Kossuth tér kedd délelőtt rendőrsorfallal volt körbezárva, egyedül a metróbejáratot lehetett megközelíteni, a Vértanúk tere felől. A néhány száz tüntető többsége az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán csoportosult. Itt két színpadot is felállítottak, az egyikről civilek beszélnek, egyebek mellett arról, hogy újjá kell szervezni a társadalmi szolidaritást, hogy együtt tudjanak fellépni “a túlhatalom” ellen. A téren nemzeti és uniós lobogókat látni. Egy többméteres molinón az áll: “Az alaptörvény érvénytelen!”

A demonstrálók között feltűnt délelőtt Hadházy Ákos, az LMP egykori társelnöke is, aki újságíróknak azt mondta: ez a parlament nem nevezhető legitimnek, például a választási rendszer egyenlőtlensége miatt. Közölte azt is, hogy kedden nem teszi le az esküt, de később igen. Jelezte: sajnálja, hogy ellenzéki kollégái bent ülnek az Országgyűlés megalakulásán, és azzal, hogy ő kint van, a helyzet “súlyosságára” kívánja felhívni a figyelmet.

Az Országgyűlés alakuló ülésének díszvendégei a főbejárathoz vezető oroszlános lépcsőhöz érkeztek kedd délelőtt, a tüntetők ekkor azt skandálták: “Viktátor”, illetve “hazaárulók”. A rendőrök nem sokkal fél 11 előtt elálltak az útból, a demonstrálók az oroszlános lépcsőhöz mentek, ahol kétoszlopos rendőrsorfal áll.

 

olkt.hu/24.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország lehet a következő uniós költségvetés legnagyobb vesztese

O.L.K.T.

Micsoda keresztényi hozzáállás! Hát nem szégyellitek magatokat?

Rubóczki Tamás

Rendkívüli hír: Egy gyerek kezében elsült a könnygázkilövő mikor a Fidesz féle terrorkészültségi orientációját oktatták!

Rubóczki Tamás