Rendkívüli: Sok helyen elbocsátások kezdődtek a járvány miatt

0

Egyelőre kevés koronavírussal fertőzött személy Magyarországon, de a gazdaságban már megkezdte a kaszálását a járvány. Hivatalos statisztikai adatok még hetekig-hónapokig nem lesznek a hatásokról, de az egyéni beszámolókon keresztül kirajzolódó kép elkeserítő, és nem is csak azokban az iparágakban, amelyek elsőre az eszünkbe jutnak érintettként.

Nincsenek ellátási gondok, és keresletcsökkenést sem érzékelnek.

Bár vannak ágazatok (elsősorban a termelő szektorban), amelyek továbbra is jól tartják magukat, potenciálisan több százezer magyar munkavállaló lehet kisebb-nagyobb mértékben érintett, sokaknak már most veszélyben van az állásuk, a sorsuk nagyjából attól függ, mennyi ideig tart a mostani rendkívüli állapot, és hogy milyen cégnél dolgoznak.

A nagyobbaknál jobb eséllyel jöhetnek csak megszorítások, kényszerszabadságolások, de a magyar kkv-szektorban sok olyan, egyébként látszatra sikeres cég lehet, amelynek nincs több havi tartaléka egy ekkora kataklizma áthidalására.

A legegyértelműbb természetesen a vendéglátásban és a turizmussal összefüggő szolgáltatások nyújtásában érintett cégek helyzetének drasztikus romlása, ezek jó részénél már életbe is léptek a vészforgatókönyvek. A dübörgő budapesti szálloda- és apartmanbiznisz gyakorlatilag néhány hét alatt totálisan a padlóra került, több épületet üzemeltető szállodai forrásunk arról számolt be, hogy már a február is sokkal rosszabbul sikerült a kínai vendégek elmaradása miatt, mint a korábbi évek, de az olasz kitörés után teljesen megállt a piac.

Tovább az Index teljes ágazati összeállítására.