Rendkívüli: Óriásit robbantott Matolcsy!

Matolcsy György, az MNB elnöke gondosan becsomagolva ugyan, de határozott kritikát fogalmaz meg a kormány jelenlegi gazdaságpolitikájával, illetve oktatási és egészségügyi szakpolitikájával szemben.

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk… – ősi mexikói mondás. Ezzel az idézettel indítja a Növekedés.hu-n megjelent cikkét Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Az idézetet a cikk alapján kétféleképpen értelmezhetjük. Vonatkozhat a magyarokra, akiket külső erők – esetleg a Amerikai Birodalomként (nagy kezdőbetűkkel írva, mintha létező állam lenne) emlegetett USA és feltehetően szövetségesei – el akartak ásni, de a 2010. utáni vezetéssel az élen bebizonyították, hogy a föld alól is képesek felnőni.

Vagy esetleg vonatkozhat az Orbán Viktor vezette kormányokra, amelyek közül az elsőt 2002-ben elhantolta egy sorsdöntő választás. Az MNB feje szerint akkor nem csak egy választást veszített el az ország, hanem ezzel együtt a felzárkózás terén is egy egész évtizedet. Így az 1998 és 2002 közt regnáló vezetés 2010-es visszatérte jelezheti azt, hogy van olyan életerős élcsapata az országnak, amely a föld alól is képes előbújni.

Matolcsy a rendszerváltás utáni összes nem fideszes kormányt hantolja el, majd megállapítja, hogy

“2010 után sok mindent megértettünk, de nem mindent, ami a sikeres felzárkózáshoz szükséges”.

Az MNB elnöke szerint jó a magyar vezetés pénzügyi politikája, mert csökkenti az államadósságot, pénzbőséget teremt a gazdaságban, nem kér a külső megszorítási tanácsokból. A geopolitikai kihívásokra is jó válaszokat ad, egyebek mellett azért, mert kivédi az EU túlzásait, falat húz a nemkívánatos migráció elé, elismeri Oroszország helyét Európában és nyit kelet felé.

“Kevésbé értjük azonban a technológia új kihívásait – fogalmaz meg bírálatot. – Még nem értjük, hogy teljes versenyképességi fordulat nélkül a hozzánk érkezett import tőke csak szigetként működik tovább, mert nincs hová kötődnie.”

Ezzel teljes technológiai, hatékonysági átalakulást sürget a magyar tulajdonú vállalatoknál, amelyek egy nem jelentéktelen részét a szakértők bizony a kormányhoz közel állónak tartják.

Ennek tükrében érhető, hogy a jegybankelnök a világ élvonalába (az első 200 közé) tartozó egyetemeket szeretne látni Magyarországon, mert ezek nélkül az új technológia nem képes tartósan támogatni a felzárkózást. Emellett úgy érzi, hogy az állami egészségügy mai működésével nem lehet népesedési fordulatot elérni.

Változzunk és változtassunk sokkal bátrabban – ajánlja maguknak az MNB elnöke -, mert “A kincs, amit keresel, éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni” (Joseph Campbell). Ezzel az idézettel fejezi be cikkét, amit az előbbiek tükrében nem nagyon lehet másként értelmezni, mint az ország vezetéséhez intézett erős intelemként.

Kapcsolódó cikkek

Pedagógusok Szakszervezete: “Katasztrófális állapotok alatt kezdődött a mai napon az új tanév!”

O.L.K.T.

Korózs Lajos: Mit csinál a Fidesz? Megmondom: “pusztít!”

O.L.K.T.

Orbán bevallottan Illiberális államot épít Európa közepén. Mi meg nézünk csak ki a fejünkből…

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!