Rendkívüli: Már vizsgálja a strasbourgi bíróság az MTVA-ban történt képviselői erőszakot!

0

Magyarországon esélyük sem volt az ellenzéki parlamenti képviselőknek arra, hogy feljelentést tegyenek a tavaly decemberi MTA-ban történt események miatt: emlékezetes, a politikusok be akarták olvastatni a tüntetők öt pontját, de egy fegyveres magáncég megállította őket az épületben, több esetben dulakodás is volt.

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a képviselők feljelentését, sőt még ellenük indult eljárás „a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja miatt”.

Az igazságszolgáltatás függetlenségét ismerve a lépés sajnos egyáltalán nem volt meglepő, így a képviselők a magyar kormánytól függetlenül működő Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, összesen 13-an, ahol elég gyorsan regisztrálták a beérkezett panaszokat.

Az Index azt írja, hogy az ellenzéki politikusokat képviselő Karsai Dániel ügyvéd szerint a képviselők a szólásszabadsághoz fűződő emberi jogaik sérelme miatt fordultak a strasbourgi bírósághoz, de az ügyet össze lehet vonni további jogsérelmeket firtató panaszokkal is, például azzal, hogy megsérthették a politikusok mentelmi jogait, vagy hivatalos személy elleni erőszakot is elkövethettek.

Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő ezzel kapcsolatban a lapnak azt mondta, hogy Kövér László fideszes házelnök december 12-i ülésnapot érintő büntetéseit is ki akarják vinni a bíróságra:

„El lehet képzelni, ha velünk szemben így lépnek fel, ezt meg merték tenni, akkor egy képviselői jogokkal nem rendelkező állampolgárral miként bánnak.”

– fogalmazott.

A strasbourgi beadványokat ugyan a képviselők egyenként nyújtották be, de ott egyesítették az ügyeket, így közös ügyszámot is kaptak – írják, hozzátéve, hogy az ügy még nem kapott sürgősséget, de az eset jelentősége, a képviselői jogsérelmek súlyossága miatt Karsai Dániel szerint még ez is megtörténhet.

olkt.hu/index.hu

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!