Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak az operatív törzs

0

– mondta el Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

A javaslatot a miniszter azzal indokolta a közmédiának nyilatkozva, hogy szintet kell lépni a védekezésben.

Gulyás Gergely azt mondta, a kormánynak arról a javaslatról is döntenie kell, hogy zárják le a határokat az Olaszországból érkezők előtt. A magyar állampolgárok bejöhetnek, de rájuk automatikus karantén várna.

A miniszter közölte: az operatív törzs azt is javasolja a kormánynak, hogy a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvényeket tiltsa meg. A veszélyhelyzet elrendelése lehetővé teszi, hogy például házi karanténokat is el lehessen rendelni.

A kormány 9 órakor kezdődő ülésén tárgyal az operatív törzs koronavírussal kapcsolatos javaslatairól – tette hozzá a miniszter.

Azt, hogy mit jelent a veszélyhelyzet, az Alaptörvény szabályozza. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy

„a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.” Ekkor a kormány rendeleteket alkothat, amellyel „egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.”

Ezek a rendeletek tizenöt napig maradnak hatályban, kivéve, ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja. Ha a veszélyhelyzet megszűnik, a rendeletek is hatályukat vesztik.

Mire lehet számítani?

Korábban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő civil szervezet készített összefoglalót arról, hogy járványveszély esetén milyen korlátozásokat vezethet be a kormány. A TASZ szerint a járványügyi intézkedések általános jellemzője, hogy korlátozzák az egyén szabadságát és a betegjogokat. Ilyen például, hogy kötelező kórházi tartózkodást rendelnek el, vagy egy terápia kötelező igénybevételét (például egy gyógyszer szedését, oltás beadását) írják elő.
Ezek a jogkorlátozások mindig csak törvényen alapulhatnak, csak a feltétlenül szükséges ideig tarthatnak, és csak a feltétlenül szükséges mértékűek lehetnek – hangsúlyozta a TASZ. A szervezet szerint a tájékoztatáshoz való jog sosem korlátozható és nem zárható ki teljesen a kapcsolattartás joga sem.
Az állam egy-egy személyre vonatkozóan is különféle intézkedéseket rendelhet el járványveszély esetén.

Ilyen például a:

– járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat,
– járványügyi elkülönítés,
– járványügyi megfigyelés és zárlat,
– valamint a járványügyi ellenőrzés (ezt koronavírus esetén nem alkalmazzák).

A TASZ felhívja a figyelmet arra, hogy vannak olyan járványügyi intézkedések is, amik nem egy-egy emberre, hanem betegek nagyobb csoportjára terjednek ki. A vonatkozó jogszabály szerint járványveszély vagy járvány esetén korlátozható vagy megtiltható minden olyan intézmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely a járvány terjedését elősegítheti, az egyes területek közötti személyforgalom, élőállat- vagy áruszállítás, az egyes területek lakosainak más területek lakosaival való érintkezése, a kórházak látogatása, de az egyes területek elhagyása, egyes élelmiszerek árusítása, fogyasztása, és még az ivóvíz fogyasztása is.

Később a szólásszabadság korlátozását lehetővé tevő szabályokról is írt.

Magyarországon a szerda reggeli adatok szerint 13 embernél igazolták hivatalosan a koronavírus-fertőzést. A kormányzati tájékoztató honlap legutóbbi (március 11., 7:00) adatai szerint 53 ember van karanténban, és 531 mintavételt végeztek el.