Rendkívüli: Hirtelen Budapestre érkezett az európai ellenőrző bizottság a különbíróságok miatt!

Az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének delegációja, a Velencei Bizottság küldöttsége tegnap érkezett hazánkba annak érdekében, hogy megvizsgálja a közigazgatási bíróságok átalakítását. Az igazságszolgáltatás függetlensége és a hatalmi ágak szétválasztása szempontjából visszás kérdésben az Igazságügyi Minisztérium, az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a Kúria, az Országos Bírói Tanács (OBT), valamint jogvédő szervezetek véleményét is meghallgatják a delegáltak.

Mint, ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a rabszolgatörvénnyel egy időben elfogadott különbíróságok létrehozását lehetővé tevő jogszabály jó eséllyel sérti az alkotmányosság alapelveit.

A különbíróságok bírái a jogállamiság szempontjából kiemelten fontos ügyekben ítélkezhetnének, többek között a médiát érintő sajtóperek, illetve a választással kapcsolatos perek, valamint a különbíróságok döntenének az állampolgár-állam vonatkozásában megindított peres eljárások esetében is. A különbírósági bírák – a jogállamiság eszméit és kritériumait semmibe véve – a kormánytól, pontosabban az igazságügy-minisztertől kapnák a felhatalmazásukat. Ez a tény már önmagában jogi nonszensz, az pedig egyenesen joghalál, hogy amennyiben egy állampolgár beperel egy kormány által irányított szervet, akkor abban is a kormány befolyása alatt álló különbíróság döntene majd. Például, ha beperli valaki az Igazságügyi Minisztériumot vagy a Miniszterelnöki Hivatalt, akkor az ügyében a kormányfő által kinevezett igazságügyi miniszter által felhatalmazott bíróság hozna ítéletet.

Ez nyilvánvalóan ellenkezik a demokratikus jogállami elvekkel, ezért érkezett Magyarországra az 1990-ben létrehozott testület delegációja. A Bizottság a különbíróságok megvizsgálására feltehetően egy szűkebb körű rapportőr-csapatot nevezett ki – ahogyan azt általában tenni szokta -, akik miután vizsgálatot folytatnak le az adott országban, majd megfogalmazzák véleményüket és javaslataikat.

Kapcsolódó cikkek

Fontos szempontok választás előtt. Pld…LEGYEN TÁNC!!!

O.L.K.T.

Bayer Zsolt beugatott Judith Sargentininek!

Rubóczki Tamás

KEDVES NYUGDÍJASOK!

O.L.K.T.