Rendkívüli hír: Laura Codruta Kövesit választották az EU-ban, az Európai Ügyészség élére! – Rettegj Orbán!

Megszavazták a román Laura Codruta Kövesi európai főügyészi kinevezésének támogatását csütörtökön az európai uniós tagállamok kormányainak képviselői Strasbourgban, így már gyakorlatilag biztosra vehető, hogy ő lesz a hamarosan felálló intézmény első vezetője –  írja az MTI.

Márciusban a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) is. Ezt fogadhatták most el a tagállamok kormányai.

Codruța Kövesi volt az első számú jelöltje annak az európai kormányok által kiválasztott, elismert jogászokból álló, 12 tagú testületnek, amelyik első körben javasolt neveket az új pozíció betöltésére. Csakhogy akkor még az európai kormányok nem, pontosabban nem őt akarták. Az EP kötötte az ebet a karóhoz.

Laura Codruța Kövesi 2006-tól 2012-ig román főügyész volt, majd 2013-tól 2018-ig a romániai Országos Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA) vezette. 2018-ban a szociáldemokrata román kormány lemondatta, az egyik magyarázat szerint azért, mert túl sok ellenséget szerzett azzal, hogy az ország üzleti és politikai elitjének jelentős részét börtönbe zavarta. A másik magyarázat szerint azért, mert visszaélt a hatalmával, és titkosszolgálati lehallgatásokkal, kirakatperekkel és megfélemlítésekkel operált a munkája során.

A román közvéleményt évek óta erősen foglalkoztatta és megosztotta az ügyész tevékenysége. Hívei szerint az általa feltárt és végig vitt ügyek segítik a korrupcióval teljesen átszőtt román üzleti és politikai élet megtisztulását, míg ellenfelei szerint az amerikai érdekek által mozgatott főügyész tevékenysége lehetetlenné tette az országban a döntéshozatalt, a felelősségteljes pozíciók betöltését.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett uniós megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük.

Kapcsolódó cikkek

Rendkívüli: Újabb MTVA-s felvétel szivárgott ki a képviselői erőszak napjáról!

Rubóczki Tamás

DK: Egészségügyi vészhelyzet – Két kórházban is összeomlik az érsebészeti ellátás

Rubóczki Tamás

15 maszturbációt segítő gyakorlat Fidesz-szavazóknak

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!