Rendkívüli figyelmeztetés! – részletek

0

A vihar már Szlovákiában van, 122 kilométeres óránkénti széllökéseket is mértek ott. A viharfront Németországban okozta a legnagyobb pusztítást, a vasúti közlekedés is leállt, volt, ahol 143 kilométer/órás sebességű széllökések voltak. Szerencsére a front csak súrolja Magyarországot, az északi megyékben azonban így is kijut majd az erős szélből.

Kiszáradás + futóáramlás = 🌬Hidegfront súrol, és egyben fel is oszlik az északi megyék felett. Ezt követően gyors…

Gepostet von Országos Meteorológiai Szolgálat am Montag, 30. September 2019

Egyre közelít, már Szlovákia területén pusztít az a szélviharral érkező front, amelynek érkezése miatt több északi megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Egy 14 éves kislány halálát okozta az erős szél a szlovákiai Nyitrában./Kép. bumm.sk

Az időkép.hu animált széltérképei szerint már Szlovákia területén tart a viharfront, Tapolcsányban 122 kilométeres óránkénti sebességű széllökéseket is mértek.

Egy kiterjedt alacsony nyomású ciklon tart az Atlanti-óceán felől Németország és Lengyelország északi része felé, melyen keresztül Oroszország irányába halad tovább. Ennek azoban Szlovákiában is lesz hatása – írja az imeteo.sk.

A hidegfront, ami a szelet hozza, északról súrolja az országot, ezért az északi megyékben kell számítani jelentős mértékű szélre. Nagy lehűlést és csapadékot nem hoz magával. Szerdára azonban már megérkezik az újabb front, ami viszont már csapadékot és jelentős lehűlést is hoz.

Az OMSZ arról tájékoztatott, hogy Magyarországot ez a vihar csak északon fogja érinteni, a következő front szerdán azonban már az egész országban éreztetni fogja a hatását:

A viharfront a legnagyobb pusztítást Németországban végezte. Közlekedési fennakadásokat és baleseteket okozott hétfőn Németországban a Mortimer névre keresztelt viharfront, amely heves széllel és esővel érkezett meg.

A helyenként orkánerejű, az óránkénti 110 kilométert is meghaladó sebességgel lecsapó vihar a reggeli csúcsforgalomban érte el tetőpontját Németország északi részén, súlyos közlekedési fennakadásokat okozva.

A Deutsche Bahn vasúttársaság több órára leállította a távolsági járatokat. Egy InterCity Express (ICE) szerelvény Wolfsburg térségében nekiütközött egy kidőlt fának, a vonat vezetője megsérült.

Több településen utcákat, pincéket öntött el a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék.

A Mortimer az első nagy őszi vihar Németországban. Különösen veszélyes, mert a fák még nem hullatták le lombjukat, ezért a szél a levelek révén nagy felületbe tud belekapaszkodni. A hatóságok fokozott óvatosságra intenek. A Harz-hegység nemzeti parkjának vezetősége azt kéri, hogy senki ne lépjen be az erdőbe, mert a heves széllökések bármikor kitéphetnek fákat.

A szövetségi meteorológiai intézet (DWD) adatai szerint a hegység legmagasabb pontján, az 1141 méteres Brocken-csúcson óránkénti 143 kilométeres sebességű széllökéseket mértek.

A DWD előrejelzése szerint a viharfront hétfő estére kelet felé elvonul Németország felől, de a nyomában halad a Nils nevű front, amely szintén erős széllel és esővel érkezik, kedden a reggeli órákban.