Rendkívüli: Donald Trump kihírdette a szükségállapotot az USA-ban!

0

Donald Trump pénteken a koronavírus miatt szükségállapotot hirdetett az Amerikai Egyesült Államokban – írja a CNN.

Az USA elnöke ezt a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón jelentette be azt is, hogy a szükségállapot kihirdetése 50 milliárd dollárhoz biztosít hozzáférést az államoknak és a településeknek a vírus elleni közös küzdelemhez.

Trump, aki azzal indította a sajtótájékoztatót, hogy saját kormányzatának korábbi, koronavírussal kapcsolatos intézkedéseit – például az Európai Unió országaiból, és a Kínából történő beutazások felfüggesztését – méltatta. Arról is beszélt, hogy nem akarja, hogy mindenkit teszteljenek koronavírusra.

Nem akarjuk, hogy olyanokat is teszteljenek, akikről úgy érezzük, nincs szükségük tesztre
– mondta az USA elnöke, hozzátéve, hogy csak bizonyos tünetek esetén szükséges a teszt, ez pedig azért fontos, hogy ne fogyjanak ki sehol a tesztekből.

Trump szerint a magánlaboratóriumok és az oltásfejlesztők havonta ötmillió koronavírus-tesztet tudnak elvégezni.

A vírustesztek elvégzésének, a betegek ápolásának és a vakcinakutatásnak sem lesznek anyagi akadálya – szögezte le Trump.

Ezen kívül azt is bejelentette, hogy széleskörű felhatalmazást ad Alex Azar egészségügyi miniszternek egyes törvények és szabályozások megkerülésére annak érdekében, hogy a szakemberek és az ellátó szolgálatok rugalmasabban alkalmazkodhassanak a rendkívüli helyzethez.

Trump arra is sürgette a tagállamokat, hogy haladéktalanul hozzanak létre sürgősségi műveleti központokat.