Rendeleti kormányzás jön! Akár 5 év börtönbüntetés is járhat a rémhírterjesztésért

0

A jövő héten döntenie kell az Országgyűlésnek a koronavírus járvány miatt elrendelt 15 napos veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Varga Judit igazságügyminiszter este benyújtotta a kormány javaslatát – eszerint jön a “rendeleti kormányzás”. Akár 5 év börtönbüntetés is járhat a rémhírterjesztésért, vagy a járvány elleni védekezés akadályozásáért.

Az Alaptörvény szerint a veszélyhelyzet hatályának 15 napon túl történő meghosszabbítása az Országgyűlés felelőssége – a kormány által már elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról tehát a parlamentnek kell döntenie a jövő héten.

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetről

Orbán Viktor a korábbi Kossuth Rádiós interjújában azt mondta:

“ez valahol a békebeli demokrácia és a háborús állapot közötti fázis” (…) Óvatosan is kell vele bánni, nem véletlen, hogy civilizált országok nem nagyon szokták alkalmazni”.

Varga Judit benyújtotta a parlamentnek

A Varga Judit igazságügyi miniszter által tegnap késő este a parlamentnek benyújtott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat a március 11-én kihirdetett jogrend, a veszélyhelyzet “meghosszabbításáról” szól. Amennyiben az Országgyűlés megszavazza a kormány javaslatát, azzal megerősíti és meghosszabbítja a veszélyhelyzetben már meghozott rendeleteket. Ezen túlmenően pedig előzetes felhatalmazást ad a kormánynak – a veszélyhelyzet fennállásáig – határozatlan idejű rendeletek meghozatalára.

Forrás városikurir.hu