Rastislav Kácer: Orbán elmebeteg de az oligarchai nem!

Saját kérésére és lejáró mandátuma miatt távozott Budapestről és úgy általában a diplomáciai életből Rastislav Kácer szlovák nagykövet, aki szerinte elérte már a korlátait, elfáradt, és inkább az általa alapított Globsec nemzetközi biztonságpolitikai agytröszttel akar foglalkozni. Kácer azért búcsúzóul a dennikn.sk szlovák portálnak adott keddig interjújában őszintén megmondta a véleményét Magyarországról és a magyar kormányról (az interjút a napi.hu szemlézte).

Kácer a magyar politika átalakulását veszélyesnek tartja,

a demokrácia például annyira rossz állapotban van, hogy Magyarországot most nem vennék fel az EU-ba.

A 25 évnyi diplomáciai tapasztalattal rendelkező – de ebből csak 5 évet Magyarországon töltő – Kácer szerint az üzlet és a politika kapcsolata Magyarországon igen sajátos, leginkább a “vadkeleti” Oroszországhoz hasonlítható, mivel az üzletemberek politikai “befektetései” helyett Orbán centralizálta az üzleti szférát;

ő dönti el, kiből lehet oligarcha, kiből nem

Közben Orbán megítélése mégsem olyan, mint egy keresztapáé, hanem olyan, mint egy prófétáé:

Orbánra úgy néznek, mint egy forradalmárra. Nem egy szokványos politikus, de egy olyan, akinek kialakult képe van a jövőről, azt is hiszi magáról, hogy egy próféta, egy fényhordozó.

Magyarország és a magyar kormány gazdasági és politikai helyzetéről Kácer a következő sarkos megjegyzéseket tette:

a V4-es politikusok túlbecsülik a régió gazdasági erejét, mivel az unió GDP-jének nem több mint 6 százalékát teszik csak ki a visegrádi országok gazdaságai.

A magyar gazdaság sem akkora sikertörténet, ha figyelembe vesszük, hogy alig egy százalékkal sikerült csak megközelíteni az uniós átlagot a csatlakozás óta – ennyit Románia is fel tud mutatni.

Nem mítosz Orbán orosz kötődése, és sokban hasonlít is Vlagyimir Putyinhoz, de ő maga és az országa is közelebb áll Brüsszelhez, mint Moszkvához.

A V4-ekben egyáltalán nincs meg az az erkölcsi felsőbbrendűség, amivel – mint azt sugallni szeretik – képesek “megmenteni Európát az erkölcsi hanyatlástól”. Egyébként is érdemes lenne tudatosítani, hogy az Európai Unió pontosan azokon az értékeken alapul, melyeken Magyarország, Csehország, Szlovákia és Ausztria ezer éve osztozik.

A Soros elleni kampányt óriási szemfényvesztésnek tartja:

A nemzetközi politikában szerzett több évnyi tapasztalatom alapján kijelenthetem, ha valaki azt hiszi, hogy egy 90 éves nagypapának – még ha gazdag is – bármilyen ördögi terve van a világ leigázására, az inkább pszichiátriai látlelet, mint sem valami, aminek köze lenne a valósághoz.

– zárta sorait Kácer.

 

olkt.hu/napi.hu


Kapcsolódó cikkek

Kidobta a riportert a szabolcsi polgármester, mert el akarták számoltatni, hogy miért masszázsra és Oravecz Nórára költötték a felzárkóztatásra szánt pénzeket! (Videó)

Rubóczki Tamás

Exkluzív felvételek: Szétverték a Fidesz féle kopaszok a ligetvédőket! (Videó)

Rubóczki Tamás

Diktatúra: Kopaszok állták el az utunkat az offshore-os Szabó Zsolt nyilvános fóruma előtt! (Videó)

Rubóczki Tamás