Rasszista kampánnyal reagál a járványra az Orbán-kormány

0

Orbán Viktor jobboldali magyar kormánya rasszista kampánnyal reagál a Magyarországon is gyorsan terjedő koronavírus-járványra, és így próbálja leplezni saját tétlenségét és a fertőzés terjedésében viselt felelősségét – írta a The World Socialist Web Site portál.

A Fidesz-kormány csupán a múlt héten látott hozzá, hogy intézkedéseket hozzon a COVID-19 terjedése ellen, miután „Orbán a butaságból, tudatlanságból és pimaszságból álló, rá jellemző keverékkel” addig igyekezett jelentéktelen színben feltüntetni a válságot.

A cikk ismertette a mostanra meghozott intézkedéseket, Lezárták az osztrák, és a szlovén határt, és hamarosan lezárják a többit is. Idézte a szerző Orbán Viktort, aki a pénteki rádióinterjújában azt hangoztatta, hogy a járványt külföldiek hurcolták be. Azt is idézte, hogy Orbán a kérdésre, hogy miért az egyetemeket zárják be, és az iskolákat miért nem, azt válaszolta, hogy az egyetemeken sok „az idegen”, és hozzátette: ha az iskolákat is be kell zárni, akkor a tanárokat fizetés nélküli szabadságra küldik, és a tanévnek vége.

Lomnici Zoltántól, a „kormány által nagyvonalúan finanszírozott szélsőjobboldali” CÖF szóvivőjétől a portál azt idézte, hogy a vírus a bevándorló országokban gyorsabban terjed, ez igazolja a magyar bevándorlási politikát, és ezzel Soros nyílt társadalomról szóló elmélete totális kudarcot vallott”. „A Sorosra történő utalás egy antiszemita, fasiszta bázisnak szól” – írta a szerző.

Egy iráni diákot neveztek meg első fertőzöttként, miközben a turistaként, vagy munkavállalóként Olaszországból és Dél-Tirolból hazaérkező magyarok tesztelését megtagadták a hatóságok.

A cikk megjelenésekor 16 hivatalosan kimutatott fertőzöttet tartanak számon, mivel azonban alig van lehetőség tesztelésre, abból kell kiindulni, hogy a valós szám sokkal magasabb. A két iráni diák esete mutatja, hogy a magyar kormány milyen brutalitással és közömbösséggel bánik a kórokozóval: kiutasították a két embert Magyarországról, mert állítólag el akarták hagyni a kórházat: elvitték őket a magyar határra, ahol szó sincs adekvát orvosi ellátásról.

Miközben a kormány alig hozott védelmi intézkedéseket, már a hónap elején leállította a menedékkérők fogadását, mintegy 300 ember várakozik embertelen körülmények között a tranzitövezetekben, és kérelmeik feldolgozása szünetel, mert Orbán és a kormány más tisztségviselői azt állították, hogy „valószínűleg” ők hozzák a vírust. Idézte a szerző Orbán Viktor, Bakondi György és Hollik István vonatkozó kijelentéseit, majd megállapította: ez az állítás éppen annyira undorító, amennyire nem igaz, hiszen az eddig megállapított fertőzések között mindössze három külföldi van, és a beutazásoknál nincs semmiféle vizsgálat.

Gerald Knaus, az Európai Stabilitás Kezdeményezés elnevezésű intézet vezetője rámutatott: Orbán Viktor arra használja fel a járvány kitörését, hogy felszámolja Magyarországon a menedékjogot, és így ítélik meg a helyzetet a nemzetközi civil szervezetek is.