Radványi Miklós: Orbán akkorát fog bukni a Fehér Házban, hogy öröm lesz nézni!

„Remélem, hogy Donald Trump amerikai elnök és mindenki más, aki washingtoni látogatása alatt találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel felhozza és nyilvánvalóvá teszi, hogy a lépései nem képviselik a nyugati értékeket, és amíg meg nem változtatja bel- és külpolitikáját, addig nem lesz szalonképes sem az Egyesült Államokban, sem az Európai Unióban”

– szögezte le Radványi Miklós a külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő.

A külföldi, főként amerikás magyarok számára sugárzott videós előadássorozatának e heti adásában kijelentette:

Magyarországon nincs demokrácia, s a jogrendszer sem demokratikus.

Radványi nagyon jó dolognak tartja, hogy a NATO-tag Magyarország miniszterelnöke személyesen is találkozik az amerikai elnökkel, igaz – emlékeztetett – előtte a 28 tagországból 24-nek a vezetőjének már volt alkalma erre, s Orbán csak a 25. lesz a sorban. Orbánnak közel húsz év után teljesül az álma, ismét beléphet a Fehér Házba, ahol fogadja őt Donald Trump amerikai elnök. Azt még nem tudni, hogy a 15-30 perces találkozó után kiállnak-e közösen a sajtó elé vagy sem.

„Komoly probléma Magyarország politikai megítélése, az hogy Orbán Viktor mind az Európai Unió, mind a NATO vonatkozásában olyan egyéni politikát folytat, amivel az USA és a Trump-adminisztráció nem ért egyet, nevezetesen az Oroszország- és különösen az Orbán-Putyin-közelség aggasztja az Egyesült Államokat”

– fejtette ki a videóadásban a jobbközép értékeket követő washingtoni Frontiers of Freedom elnökhelyettese, aki ebben a vonatkozásban is emlékeztetett a volt KGST-bank (a Nemzetközi Beruházási Bank) Budapestre telepítésére, továbbá a Paks 2 beruházással kapcsolatos korrupcióra.

„A magyarországi korrupció általában véve is aggasztja az Egyesült Államokat”

– szögezte le, hozzátéve: „a kínai pénzek elfogadása is egyértelműen problémát okoz, mivel nyilvánvaló, hogy szintén Orbán és köre jár jól vele, és szerez olyan jövedelmet, ami nem tekinthető legálisnak”. Radványi az USA-nak nem tetsző orbáni lépéseket sorolva felhozza a CEU „kiebrudálását”, majd rátér arra, hogy „Orbán beszédei és az illiberális demokráciával kapcsolatos megnyilatkozásai egyértelművé teszik, hogy Magyarországon nincs demokrácia, sérül a jogrendszer demokratikus jellege”. A korrupció mértéke miatt az amerikai beruházók elkerülik Magyarországot – mutatott rá egy további aggasztó jelre, figyelmeztetve arra is, hogy Washingtonban azt is látják, hogyan bánnak Orbánék az Európai Uniós pénzekkel.

Radványi beszélt arról is, hogy a magyar sajtó egy jó része a Trump-Orbán találkozó kapcsán arra igyekezett koncentrálni, hogy Orbán migránspolitikája és „Trumpnak a Közép- és Dél-Amerikából illegálisan érkező tömegekkel kapcsolatos elutasító magatartása” két rokonlélekre vall, s ez közel hozza a két vezetőt egymáshoz. Ám szerinte ez nincs így, a két helyzetet sem lehet összehasonlítani (Magyarországon az emberek csak át akartak utazni, az USA azonban mindig úticél”), miként a két ország attitűdjét, illetve tényleges lépeseit sem.

Ez a mostani a Beszélgetések Magyarországért sorozat hetedik adása volt. Az elsőben Orbán március 15-i beszédét vesézte ki Radványi, a másodikban a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról szólt a felfüggesztést eredményező ülés után, a harmadik témájául a volt KGST Bank Budapestre települését választotta, a negyedikben a NATO fennállásának 70., a magyar tagság 20. évfordulója kapcsán elemezte a helyzetet, az ötödik videót a demokratikus jogállamiság lebontásának szentelte, a hatodikban a május 26-i Európai Parlamenti választások adott számára témát, a hetedikben a május 26-i Európai Parlamenti választásokra készülő pártok kampányszlogenjeit vette górcső alá. A most ismertetett eddigi legutolsóban, egy héttel ezelőtt Orbán washingtoni látogatását igyekezett kontextusba helyezni Radványi Miklós.

 

 

olkt.hu

Kapcsolódó cikkek

Közpénzből, jogsértően kampányolt a II. kerületi önkormányzat a Fidesz mellett

O.L.K.T.

Stumpf András nekrongyolt Bayer Zsoltnak!

Rubóczki Tamás

Ez is megtörtént

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!