Rabszolgatörvény: Részletes tüntetések!

0

A szombat a rákészülés napja volt, ma a tüntetéseké Magyarországon. Ezüstvasárnap az ország számos pontján kívánnak boldog Karácsonyt a miniszterelnöknek. Budapest mellé már nem csak olyan városok csatlakoztak be – mint például Pécs –, ahol már sikeresen szerveztek demonstrációt a rabszolgatörvény ellen, újak is bejelentkeztek. Telekocsin is szervezik a tüntetők az eljutást egy-egy helyszínre. Sokan lesznek fehér sapkában és -sálban.

A Facebookon is toboroznak résztvevőket a mai kormányellenes tüntetésekre, amelyekre – nem meglepő módon – a vidéki városokban sokkal kevesebben jelentkeznek a közösségi felületeken, mint Budapesten. Ezzel együtt is régen volt olyan nap Magyarországon (ha volt egyáltalán), amikor ennyire egységesen léptek volna fel az Orbán-kormány ellen.

Az egységet a péntek esti budapesti Kossuth téri megmozdulás is megmutatta: minden parlamenti (és több azon kívüli) ellenzéki párt vezető képviselője megszólalt. A szakszervezetek egy része s kiveszi a részét a tiltakozásból, s messze nem csak Budapesten. Például a Magyar Szakszervezeti Szövetség a tagszervezetek körében is szervezi a résztvevőket a ma déltán 15 órakor kezdődő budapesti megmozdulásra.

Minden bizonnyal a legnagyobb megmozdulás Budapesten lesz: erre e sorok írásáig közel hétezren jelezték részvételüket és 22 ezren jelölték be azt, hogy érdeklődnek iránta. A szervezők békés, rendezett tüntetésre szólították fel a résztvevőket, akiktől nem egyszeri, vasárnapi akcióban való részvételt kérnek.

A többi között azt írták:

„A Kormány nem az erőszaktól fél, hanem a tömegektől. Éppen ezért a tüntetés legfontosabb része nem a vasárnap délután, hanem a következő két nap lesz: ennyi időnk van ugyanis tömeggé szerveződnünk. Hívd el a barátaidat, ismerőseidet, családodat, munkatársaidat, szervezd meg a környezeted és érkezzetek csoportosan a vasárnapi tüntetésre. Oszd meg minden facebook csoportban, az üzenőfaladon, kommenteld be minden hír és állapot alá, érd el, hogy széles rétegekhez jusson el a felvonulás híre. Álljunk ki a magyar igazságszolgáltatásért és védjük meg a magyar dolgozókat!”

Vannak rácsatlakozó további egyéni kezdeményezések is: a nemzet macskája, Erzsi for President, azaz Homonnay Gergely például elindította a fehér sapkás-sálas mozgalmat, mondván:

„Párizsban most a sárgamellényesek kényszerítették térdre a hatalmat. Legyen a mi tüntetéssorozatunk jelképe a fehér sál és a fehér sapka. Legyen fehér, mert ez a béke színe. A legtisztább, ami a fény teljes spektrumát változatlanul veri vissza”.

Ugyancsak neki jutott az eszébe, hogy telekocsikat szervezzenek az emberek, egymást segítve eljutni egy-egy tüntetésre. Hogy mekkora szükség volt erre, azt az is mutatja, hogy reggel nyolcig már 2100 -an csatlakoztak az akció Facebook hirdetményhez, amelyhez több mint kétszáz bejegyzés is érkezett már.
Az emberek ezen keresztül egymást tudják segíteni akár abban, hogy eljussanak vidékről Budapestre, akár abban, hogy egymást elvigyék a vidéki helyszínekre. Merthogy számos vidéki városban is tüntetnek ma az emberek, íme egy ízelítő:

Szegeden 16 órakor indul a demonstráció, vasárnap reggelig 468 ember ígérte részvételét, kétezer pedig érdeklődött az esemény iránt.

Békéscsabán ugyancsak 16 óra a kezdés időpontja; egyelőre 14 ember ott lesz, s 45 az érdeklődők száma.
Debrecenben 15 órakor indul a tüntetés, 136 ember ott lesz , 671 ember érdeklődik iránta.

Győrben 17 órára várják a lakosok, a 24.hu úgy tudja, csatlakozik hozzájuk az Audi Hungária Független Szakszervezet is. Vasárnap reggelig 538 jelezte részvételét és 1,9 ezer az érdeklődők száma.

Miskolcon is 17 órakor gyülekeznek, iaz „Elég volt ebből a kormányból!” című tiltakozásra, majd hétfőn reggel 7-től és délután 4-től is lesz egy-egy megmozdulás (írj a 24.hu). 67 ember ott lesz, 172-en érdeklődnek.

Szombathelyen 17:30 órakor a Kutyapárt várja a tüntetni vágyókat a kutyás csavaros megmozdulásra, melynek a címe: Jeti 8 munkanapot, fejedelmi feudalizmust Magyarországra.

Veszprémben is készülődik egy séta (írja a 24.hu), ennek időpontját azonban még nem jelölték meg.

Külföldön is lesz szolidaritási tüntetés, a Bristolban élő magyarok is vasárnap délután vonulnak utcára.

 

 

 

olkt.hu

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!