PUTYIN ZSOLDOSA ,Orbán Viktor a bukás küszöbén

Orbán Viktor 2015-ös látogatásáról emlékezetes módon úgy tudósított a kazah állami hírügynökség, hogy a magyar kormányfő “ellentétben az Európai Unióval, Kazahsztánban otthon érzi magát.”

Orbán Viktor a kazah diktátornál tett látogatása után megtette első lépését a bukáshoz. Ennek megértéséhez téglánként kell visszabontani, amit nyolc éven át építettek, különben elzárják az uniós pénzforrást. Uniós támogatás nélkül pedig már nem tudunk létezni, mert Magyarország saját erőforrása kevés az ország jelenlegi szinten történő működtetésének finanszírozásához.
*
Elemzések alapján talán még egy évig kormányfő maradhat, de a felgyorsuló események, folyamatok jóval előbb is elsodorhatják. Itthon nem tudták legyőzni, de Strasbourgban, 2019 január 17-án igen. Szinte hihetetlen, hogy az eddig mindent kivédő zseniális politikus, aki mindig időben hátrált, kitért, most miért nem lépett kellő időben és mértékben vissza? Miért tett olyan kijelentéseket, melyek rendkívül gyorsan összekovácsolták a vele szembeni kétharmadot?
*

Hadüzenet az Európai Uniónak?

Azt üzenni a Brüsszelt uraló liberális elitnek, hogy leváltja őket, lecseréli őket illiberális elitre, több volt mint hadüzenet. Ők ezt úgy értelmezték, hogy Orbán át akarja venni a hatalmat Brüsszelben, Moszkvát akar csinálni Brüsszelből és a liberális jóléti nyugati demokráciákból is a magyarországihoz hasonló illiberális egypárti rendszereket akar csinálni a jogállam és a sajtószabadság leépítésével. Ez először pánikot gerjesztett, majd azonnali cselekvésre mozgósító akarategységet hozott létre.
*
És ezt nem titokban csinálták. Manfred Weber az Európai Néppárt elnöke, Juncker lehetséges utódja az Il Politico hírlevelében világosan kimondta, hogy Orbán Viktor miatt támogatja, hogy egy a hetes cikkelynél jóval hatékonyabb és gyorsan bevethető mechanizmus létezzen, amivel korlátozható az uniós pénzekhez való hozzáférés a jogállamiság hiányosságai és a korrupció miatt. És ennek semmi a köze a migrációhoz, a bevándorláshoz meg Soroshoz. Manfred Webert Orbán sem merte Soros emberének nevezni.

Vitathatatlanná vált, hogy Orbán és az EU viszonya, konfliktusa soha nem jut nyugvópontra és jobb ezt minél előbb lerendezni.
Orbán újabb és újabb lépései, az EU-t és az EU vezetőit, a brüsszeli adminisztrációt támadó és pocskondiázó propagandája újabb konfliktusokat szülne, elvonná az energiát, a figyelmet a közös célok megvalósításáról, megosztaná, bomlasztaná a közösséget.
*

Az Európai Unió tesztje

Aztán voltak itt egyéb nyilvánvaló jelek is, melyeket annak tesztüzemének is lehetett tekinteni, mit eredményezne ha nem jönne több uniós pénz Brüsszelből vagy mi lenne ha kitennének bennünket a schengeni övezetből. Az uniós források 80 %-át visszatartották és csak év vége felé utalták és az osztrák határellenőrzés szigorítása, autósforgalom leállítása mind arra voltak jók, hogy méréseket végezzenek, mivel járna, ha a schengeni övezeten kívülre kerülnénk. De lehetett ez akár burkolt figyelmeztetés is, és Orbánék erre való reagálása, az újabb sorosozás és migránsozás még jobban felbőszítette Brüsszelt.

Erre a helyzetre ami most létrejött csak két magyarázat lehetséges. Az egyik az, hogy Orbánt a környezete oly mértékben felmagasztalta, hogy ez eltompította veszélyérzetét, elhitte,hogy legyőzhetetlen, elhitte, hogy a liberálisok ostoba brüsszeli bürokraták, simán föléjük kerekedhet, meg ott a lengyel vétó.

A másik magyarázat, hogy nem mondták meg Orbánnak, tudatosan elhallgatták előle, hogy Magyarország saját erőforrása kevés ahhoz, hogy az ország a jelenlegi szinten működtethető legyen, ez csak a hazai erőforrást uniós erőforrással, uniós támogatással kiegészítve lehetséges. Mert ennek ismeretében életveszélyes, önpusztító őrültség lenne támadni azt a forrást, ahonnan az éltető erő, pontosabban a nélkülözhetetlen kiegészítő erő, az uniós támogatás jön.
*

Kollár Erzsébet / Baranyai József
Szemelvények a magyarországi és a kazahsztáni
sajtóból.

Kapcsolódó cikkek

Mindenkitől mindent! Molnár F Árpád megdöbbentő videója.

O.L.K.T.

Egy beteg elme “tündöklése” :)

O.L.K.T.

ÖKOLÓGIAI KATASZTRÓFÁT IDÉZHETNEK ELŐ a NAGYBERUHÁZOK A BALATONON, sokan úgy vèlik Mészáros Lőrinczhez köthető!

O.L.K.T.

Hozzászólok