Putyin ezért gerincrehág Viktor: Orbán fegyvereket vásárolt az USA-tól, és nagyfokú katonai és stratégiai együttműködést jelentettek be!

Közös sajtótájékoztatót tartott az amerikai és magyar külügyminiszter. Michael Pompeo külügyminiszter az Egyesült Államokból azért látogatott Magyarországra, hogy Szijjártó Péterrel bejelentést tegyenek a nagyfokú katonai és stratégiai együttműködésről. Hillary Clinton 2011-es látogatása óta nem volt precedens ilyen magasrangú amerikai-magyar diplomáciai találkozóra. Az aggódó hangok szerint az amerikai intézkedés a magyar kormány és állam illiberális irányát legitimálhatja, amíg a magyar kormány szerint változatlan együttműködésről van szó.

A találkozó a februári szokatlanul enyhe időjárásban így is elég fagyosra sikeredett, ugyanis a reptéren Pompeo-t nem a rangban azonos magyar külügyminiszter, hanem a kollégája, Magyar Levente fogadta. Az üzenet jellegű lépés kiváltó indoka az volt, hogy ugyan az Egyesült Államok új együttműködést hozott a régióba, egyértelműen orosz és kínai ellenes, valamint ukránbarát külpolitikát vár el a térségbeli szövetségeseitől, melyben Magyarország nem igazán jeleskedett az elmúlt időszakban.

A sajtótájékoztatót Szijjártó Péter kezdte,

aki az előzetes híreket igazolva kijelentette, hogy Magyarország közepes hatótávolságú elhárítórakéták vásárlására készül.

Korábban, a Direkt36 oknyomozói értesülései tehát igaznak bizonyultak, mely szerint egy egészen egyszerű, materiális ok nyugszik a rangos diplomáciai találkozó hátterében, ami pedig nem más, mint a magyar állam fegyverrendszer vásárlásai az amerikai és norvég beszállítóktól. Hogy miért került sor erre? Az időben egészen másfél évet kell visszaugranunk, amikor Donald Trump amerikai elnök a 2017-es NATO-csúcson kemény szavakkal illette az Egyesült Államok európai szövetségeseit, amiért azok kevesebbet költenek a katonai szervezet által előírt, GDP-arányos 2%-os éves kiadásnál. Magyarországon a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program adhat választ Trump aggodalmaira, mely 2028-ra egy NATO nehézdandár kiállítását célozta meg és melynek keretében már így is jelentős beszerzések történtek, mint például a német Leopard harckocsik és Airbus helikopterek vásárlása.

A magyar külügyminiszter viszont az újdonság erejével hatott, amikor kijelentette, hogy Pompeo-val az ExxonMobil amerikai cég Romániából Magyarországra vezető olajvezeték hálózatának fejlesztéséről is tárgyaltak.

Az ExxonMobil volt az a cég, melynek elnöke Pompeo közvetlen elődje, Rex Tillerson volt, egészen addig, amíg meg nem romlottak a kapcsolatai Trump-al, valamint kiderült, hogy a cég megsértette az Oroszország elleni szankciókat az által, hogy Igor Szecsin orosz olajmágnással kötött üzletet közvetlenül a 2014-es krími eseményeket követően.

Szijjártó felszólalását követően

Michael Pompeo  kiemelte a két ország szabadság iránti elköteleződését és hogy mennyi minden köti őt az országhoz.

Ugyanakkor megfogalmazta az Amerikai Egyesült Államok  új Kelet-Európa politikáját is. Kijelentette, hogy „elfogadhatatlan” ahogy a közelmúltban kivonultak ebből a régióból és hagyták, hogy a Putyin vezette oroszok és kínaiak agresszíven terjeszkedjenek az itt hagyott hatalmi vákuumban.

„Nem mondom meg mennyi [figyelmet] fordítottuk erre a térségre, de z-betűvel kezdődik ez a szám” – viccelődött az amerikai külügyminiszter. Az amerikai beruházások célja a térségben a magyar energiafüggőség diverzifikálása lesz a jövőben.

Magyar amerikai külügy sajttáj bb
Magyar – amerikai külügyminiszteri sajtótájékoztató Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (Fotó: Bordás Bertalan/Prokontra)

A sajtótájékoztatón feltett kérdések során

Szijjártó Péter szerint képmutatás volt Magyarországot kritizálni az orosz befolyásért, amikor a francia és német felek sokkal nagyobb részben érdekeltek az északi-irányú új vezetékek kiépítésében, az európai kereskedelemnek pedig alig 1%-át teszi ki a magyar-kínai kereskedelem, annak ellenére, hogy a közelmúltban sok kínai nagy beruházás érkezett, köztük olyan megtépázott hírnevű cég is, mint a Huawei.

A magyar kormány minisztere kisebb kikacsintást tett az EP-választásokra is, és a hazai narratívára: azt hangoztatta, hogy Nyugat-Európának nem érdeke a keleti tagállamok fejlődése és az energiafüggőség megoldása, majd angolul elmondott válaszában kifejtette, hogy az EU-Kína kapcsolatok kelet-európai tagállamaira vonatkozó 16+1 kezdeményezés a magyar „trójai faló”-nak aposztrofált esettel együtt (amikor Magyarország leszavazta a Kínát hátrányosan érintő gazdasági intézkedéseket)  igazságtalan vád és ismételt képmutatás a politikai korrekt EU részéről.

Szijjártó válaszát követően az amerikai külügyminiszter tisztázta, mely szerint amerika leginkább a diverzifikálásban érdekelt – elterelve kissé a szót Nyugat-Európáról. A sajtótájékoztatót villámgyors kézfogás követte, majd együtt hagyták el a termet a további tárgyalásokra igyekezve.

A katonai célok az előtérben

A sajtótájékoztató nem egyedüli eset, hanem csak az első állomás volt Pompeo körútjában, hiszen egy keleti diplomáciai körút során ejtette útba Magyarországot. A körút a Trump által vizionált „új” NATO-politikának szerezhet érvényt, ugyanis a NATO-csúcs óta elmúlt időben a környező országok is hasonló fegyverkezésekbe kezdtek annak érdekében, hogy megfeleljenek a NATO-célkitűzésnek. Románia és Lengyelország is és különböző légvédelmi, rakétaelhárító eszközöket vásárolt a Raytheon nevű vállalattól. Az amerikai kormány szándékairól előzetesen azt lehetett tudni, hogy az ún. DCA (Defence Cooperation Agreement – Védelmi Együttműködési Megállapodás) keretében folytatná a magyar együttműködést . A kétoldalú egyezmény nagy port kavart az elmúlt időszakban, Magyarország ugyanis nem kizárólag Ukrajna szövetségesi csatlakozásával kapcsolatban volt renitens, hanem kritizálta az amerikai katonák magyar területen való korlátlan mozgását is. A felek azonban egy héttel ezelőtt megegyezésre jutottak, amikor Szijjártó Péter Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkárral, David Cornstein amerikai nagykövettel és a Pentagon képviselőjével tárgyalt a DCA-ről. Így kerülhetett végül sor a mai egyezményre is.

A civil szervezetekkel is találkozott Pompeo

Pompeo – ahogy korábban más magasrangú amerikai diplomaták is – találkozott azoknak a civilszervezeteknek a magyarországi képviselőivel is, akik 2014 óta kritizálják a kormányt, amiért az extrém módszerekkel szabályozta a civil szervezetek működését. Azonban a magyar külügy számításai egyelőre beválnak, hiszen az EU-val szemben alkalmazott taktika itt is kifizetődik: az Egyesült Államoknak úgy tűnik értékesebb egy katonai szövetséges, minthogy annak belső működését és demokráciáról alkotott nézeteit kritizálják. Ezt Szijjártó Péter is hangoztatta, mivel a magyar álláspont szerint óvakodni kell attól, hogy egy szövetséges ország belügyeibe avatkozzanak bele más államok.

Az este folyamán az amerikai külügyminiszter Orbán Viktorral tárgyal a Várban rendezett diplomáciai munkavacsorán.


Mit lehet tudni „Mike” Pompeo-ról?
Az 1963-ban született, republikánus politikus aki nem csak a Harvardon a jogot végezte el, hanem a West Point katonai akadémiát is, 1998-ban indította el volt osztálytársaival a Thayer Aerospace légijármű-gyártással foglalkozó céget, majd 2006 és 2010 között a Sentry International olajfúró eszközöket gyártó cég elnöke lett. 2010-ben a konzervatív milliárdos Koch-testvérek támogatták a képviselőiházig, akik időközben a magánvállalkozását is bőkezűen támogatták. A felfelé ívelő politikai karriernek köszönhetően 2011 és 2017 között Kansas negyedik választókörzetének képviselője volt. 2014-ben, az USA bengázi nagykövetsége ellen elkövetett támadást vizsgáló bizottság munkájában is rész vett, majd 2016-ban publikált tanulmányt a metaadatok és a megfigyelés kapcsolatáról. 2016 novemberében Donald Trump amerikai elnök megválasztása körül zajló politikai káosz közepette került Pompeo a CIA élére. Végül tavaly tavasszal 15 hónapnyi hírszerzési tapasztalat után, az elnökkel való nézeteltérése miatt távozó Rex Tillerson külügyminiszter helyére került. Mike Pompeo az Egyesült Államok 70. külügyminisztere.

Forrás: CNN

Kapcsolódó cikkek

Még a csapból is ez folyik

O.L.K.T.

A kézi vezérlésű KILAKOLTATÁSI VÉGREHAJTÓK ÉS A RENDŐRSÉG teszi amit a gazda elvár.

O.L.K.T.

Bogdán László: Szerintem nem érdekli a politikát a cigánykérdés, díszcigányokat kikapkodnak, bemutatják, mutogatják

O.L.K.T.

Hozzászólok