Portfolio: Egy multicég máris rommá akarja dolgoztatni az alkalmazottait – Felkavaró számok jönnek!

Van olyan vállalat Magyarországon, ahol egy héten akár 68 órát is dolgoztathatnak egy munkavállalót. Erre lehetőséget ad, hogy heti öt napon keresztül 12 órát dolgozzanak, a hatodik napon pedig 8 órára be lehet hívni túlórázni.

A Portfolio megtudta, melyik az a magyarországi gyár, ahol jövőre akár heti 68 órát is dolgoztathatják a dolgozókat. Normálisan egy munkás egy héten ötször nyolc, összesen 40 órát dolgozna, a Henkel Magyarország Kft. körösladányi gyárában viszont erre még heti 28 órát ráhúzhatnak a dolgozók. A szakszervezet által is aláírt megállapodás szerint a munkáltató így hétköznap napi 12 óra, a hét hatodik napján pedig további 8 óra munkára hívhatja be dolgozóit.

A 12 hónapra kötött megállapodásban három hónapos munkaidőkeret bevezetésében állapodtak meg.

“Félelmetes, hogy ehhez még a rabszolgatörvény sem kellett”

– kommentálta a megállapodást Dávid Ferenc, a Vállakozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára. Ekkora terhelés mellett szerinte a munkavállalónak egyáltalán nem marad szabadideje és magánélete – a hétből fennmaradó száz óra javát minden bizonnyal alvással töltik a túlhajszolt dolgozók.

A Henkel minderre annyit mondott, hogy a cég a hatályban lévő kollektív szerződésnek megfelelően járt el.

Sőt, szerintük ők még a törvényben előírtnál több védelmet biztosítanak dolgozóiknak, mert maximum öt napban korlátozták a 12 órás munkanapok számát, minden hónapban biztosítanak két egybefüggő szabadnapot, és a munkaszüneti nap előtt nincs éjszakai műszak.

 

 

olkt.hu/portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Kaposvári Járásbíróság az új hajléktalan törvény miatt!

Rubóczki Tamás

Friss: Még durvábbra módosították a rabszolgatörvényt a végszavazás előtt!

Rubóczki Tamás

Rendkívüli: Elhunyt Repülős Gizi!

Rubóczki Tamás
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!