Porfolio: Ezen a héten is lesz üzemanyag ár emelés!

0

Nemsokára újra 400 forint fölé emelkedhet z üzemanyag ára Magyarországon – írja vasárnap reggeli cikkébn a Portfolio. Magyarországon az elmúlt két hét leforgása alatt háromszor is árat emeltek, amivel  a benzin literenkénti átlagára 392 forintra, a gázolajé 398 forintra nőtt. Ezzel karnyújtásnyira került a 400 forint feletti üzemanyagár, a gazdasági portál pedig három fő okot lát  jelenség mögött: 

  • Az olajár felült hullámvasútra, a kereslet és a kínálat céljai pedig eltérőek, az OPEC ugyanis a kitermelés csökkentéséről döntött. 
  • A dollár/forint árfolyam alakulása drágítja az üzemanyagot.
  • 2020-tól pedig egy olyan változás jön a tengeri hajózásban, amely már most is érezteti hatását az üzemanyagpiacon is.

Ami az első okot illeti az olaj árában tényleg hektikusan zuhan és emelkedik, azután ugyanis, hogy 2018 októberéig négyéves csúcsra járt, éles fordulattal mélyrepülésbe kezdett, és az év végéig közel 40 százalékkal csökkent az árfolyama, csak azért, hogy aztán 2019 első negyedében tíz éve nem látott mértékben dráguljon. Utóbbit az gerjeszti, hogy a a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele együttműködő országok kitermelés csökkentéséről döntöttek. Ez 2019 januárjában lépett hatályba, és azt jelenti,m hogy napi 1,2 millió hordónál kevesebbet dobnak piacra, mint eddig.

Fotó: Pixabay

Az üzemanyag drágulásának a második oka, hogy a forint március közepe óta öt százalékkal gyengült a dollárhoz képest, március közepétől-vége óta eltelt két hét alatt 275-ről 287 forintig emelkedett az árfolyam. Önmagában ez – hívja fel a figyelmet a Portfolio – 2 százalékkal, 7-9 forinttal emelte az üzemanyag árát Magyarországon.

A harmadik ok az, hogy az új szabvány, az IMO 2020 jövő évtől jelentősen szigorítja a tengeri hajózás által használt üzemanyagok kéntartalmára vonatkozó előírásokat, a kirívóan szennyező üzemanyagolaj helyett a dízel felé irányítja a keresletet, és szintén dráguláshoz vezet.

olkt.hu/portfolio.hu

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!