Politico: Újra vizsgálja az OLAF az Oettinger vs. Orbán ügyet

0

Günther Oettinger volt uniós biztos a védelmébe vette, hogy Orbán Viktor tudományos tanácsában akar megbízást vállalni, és azt mondta, hogy elkötelezett az akadémiai szabadság iránt – írta a Politico.

Az amerikai portál európai kiadása emlékeztet arra, hogy a német Oettingert korábban már érték támadások az Orbánhoz fűződő kapcsolata miatt. Egyebek között 2016-ban azért, mert egy, a magyar kormánynak dolgozó oroszbarát német üzletember magánrepülőgépén repült Budapestre, hogy Orbánnal vacsorázzon.

A Magyar Közlöny szerint, Orbán Viktor az újonnan létrehozott Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökévé nevezte ki Oettingert.

Oettinger, aki közel tíz évet töltött Brüsszelben, mielőtt tavaly távozott volna biztosi tisztségéből, megerősítette, hogy szándékéban áll elvállalni a tisztséget, feltéve, hogy ezt jóváhagyja az EU Bizottsága.

A korábbi biztosoknak ugyanis távozásuk után két évig kérniük kell a testület hozzájárulását az új munkavállaláshoz, hogy elkerüljék az esetleges érdekütközést. Oettinger azt mondta, úgy tájékoztatták, hogy a tisztség nem jár fizetéssel, és kifejtette, hogy

„részt akar venni az ülések napirendjének alakításában és a vitákban, hogy elősegítse a tudomány fejlődését Magyarországon”.

Ám a bírálók – mindenekelőtt az Európai Parlament baloldali és a zöld képviselői – azzal vádolják Oettingert, hogy támogatja Orbánt, a tudomány ellenőrzés alá vonására irányuló ambícióiban.

Az akadémiai szabadság hiányával kapcsolatos vádak az utóbbi években egyre gyakrabban merültek fel Magyarország kapcsán, különösen a CEU elüldözése óta – írta a szerző.

Felsorolta a Magyarország ellen folyó uniós eljárásokat, és azt, hogy az Európai Néppárt – amelyhez Oettinger is tartozik – felfüggesztette a Fidesz tagságát.

„Rettenetes ötlet egy volt uniós biztos részéről, hogy hitelességet akar kölcsönözni egy olyan rezsimnek, amely támadja a tudomány függetlenségét.

Mégpedig egy olyan helyzetben, amikor a civil szervezetek és az újságírók súlyos nyomás alatt állnak, szemmel látható az országban a korrupció, Magyarország ellen a 7. cikkely szerinti eljárás folyik, és a Fidesz tagságát az Európai Néppártban felfüggesztették”

– mondta Daniel Freund zöld képviselő.

Oettinger a bírálatot azzal utasította el, hogy a testület neve mindent elmond: tanácsadói szerepet tölt be, nem hoz döntéseket.

Társelnökként Oettinger Palkovics László innovációs miniszter mellett dolgozna, és a testület egyetlen külföldi tagja lenne.

A kinevezés kérdéseket vet fel a volt uniós biztosok magatartási szabályaival kapcsolatban is. A jelen szabályozás szerint, egy volt biztosnak két éven át egy megbízás tervezett vállalása előtt legalább két hónappal tájékoztatnia kell az EU Bizottságát, amelynek a tervet jóvá kell hagynia.

Oettinger saját elmondása alapján, néhány napja írt a bizottságnak, és a testület jóváhagyása nélkül nem vállalja a feladatot – írta a szerző. Hozzátette: a német Günther Oettingert korábban már érték támadások az Orbánhoz fűződő kapcsolata miatt.

Egyebek között 2016-ban azért, mert egy a magyar kormánynak dolgozó, oroszbarát német üzletember magánrepülőgépén repült Budapestre, hogy Orbánnal vacsorázzon.

„Aggályok merültek fel, hogy ez az új megbízás valahogyan annak az eredménye lehet, hagy Oettinger akkor még biztosként milyen szerepet vállalt a magyar kormányt érintő döntések meghozatalában. Ha ez bebizonyosodik, akkor ez megkövetelheti az OLAF vizsgálatát”

– idézte a cikk Margarida Silvát, a Corporate Europe Observatory elnevezésű civil szervezet munkatársát.