Politico: A szélsőjobboldali Salvini máris Orbánnal szövetkezne!

Még nincs hivatalos végeredmény, de nagyjából 33-34 százalék közötti eredményt ért el Matteo Salvini és az olasz Liga a vasárnap, és ezzel megnyerték az EP-voksolást – számolt be róla a politico.eu.

Nagyon nagy győzelem ez a belügyminiszternek, aki öt év alatt megsokszorozta egykor regionálisnak számító pártja támogatását.

Alaposan maguk mögött hagyták a Demokrata Pártot (23,5 százalék) és a koalíciós partnerüket, a kormányt vezető Öt csillag Mozgalmat is (16,7 százalék). Ez – tehát hogy a mainstream baloldal megverte őket – nagyon kínos a kormányt vezető Öt csillagnak, ami könnyen azt eredményezheti, hogy hamarosan új választások lesznek Olaszországban. Silvio Berlusconi és a Forza Italia kevesebb mint 8 százalékig jutott.
Az olasz belügyminiszter nagyon lelkesnek hallatszott hétfőre virradó éjjel és már egy nagy euroszkeptikus koalícióról beszélt a sajtó előtt. De akármennyire nagyot is nyert Salvini otthon, úgy tűnik, hogy az eredmény kevés lesz ahhoz, hogy Európában is jelentős befolyásra tegyen szert.

Salvini a RAI tévétársaságnak arról beszélt, hogy a francia Marine Le Pen Nemzeti Frontjával és a brit Nigel Farage Brexit-pártjával együtt akár 90 szék is az övék lehet az európai parlamentben, sőt, ez a szám a radikálisokat tömörítő Szabad Nemzetek Európája csoport (Europe of Nations and Freedom) többi pártjával együtt 150-ig is felkúszhat, úgy, hogy „ebbe még nem számolta bele Orbán Viktort és a Fideszt”, akikre szintén számítanak, hiszen hasonlóan gondolkodik hozzájuk, csak egyelőre még a konzervatív pártcsalád, a Néppárt tagjai.

A realitás messze van ettől, legalábbis a Politico gyors elemzése szerint. Összesen akár 115 mandátuma is lehet a radikálisoknak a parlamentben, de a belső feszültségek és a koordinációs problémák miatt nem egyértelmű, hogy ebből egy pártcsalád alakul ki, vagy inkább több párhuzamos – utóbbi látszik valószínűnek.

Bár mind Salvini, mind Farage, és Le Pen is megnyerték a választást saját országukban, a formálódó képviselőcsoport valószínűleg ennél kevesebb, minimum 70, nagyon optimális esetben maximum 90 mandátumra lesz jó a formálódó parlamentben.

Ezek a pártok jelenleg szét vannak szórva a parlamentben, és azon kívül is, Farage-ék például a német AfD-vel a Szabadság és Közvetlen Demokrácia nevű (Europe of Freedom and Direct Democracy) pártcsalád tagjai, de a végső szám nagyban függ a másik erősebb radikális csoportosulás, a lengyel Jog és Igazságosság vezette Európai Konzervatívok és Reformistákkal (European Conservatives and Reformists) való együttműködéstől.

A fő problémát az adja, hogy az egyes nacionalista irányultságú pártok mind dominanciára törnek, ami által egyetlen egységesnek látszó pártcsalád könnyen instabillá válhat.

A Néppárt és a szocialisták gyengültek ugyan, de mindkét nagy párt legalább 150-170 széket foglal majd el a parlamentben, a liberálisok 100 körül végeznek majd, a zöldek valamivel kevesebbel. A konkrét számszerűségnél viszont fontosabb, hogy ezek a pártok mind elzárkóznak a szélsőjobboldallal való együttműködéstől.

Viszont igaz, hogy a Ligának ez a 34 százalék hazai pályán nagyon komoly eredmény, és könnyen azt eredményezheti, hogy a kormányon belüli erőviszonyok megváltozásával hamarosan szövetségi szinten is választásra kerül sor.

A Politicónak a Ligában már arról beszéltek, hogy akár néhány héten belül is kiírhatnak új választásokat, bár a látszat az, hogy ebben nincs egység a párton belül sem, és Salvini még kitartana a jelenlegi felállás mellett. Mindenesetre az Öt csillagot hátba vágta a rossz eredmény, amit mutat az is, hogy a párt vezetői még egy sajtótájékoztatót sem tartottak a vasárnapi eredmények nyilvánosságra kerülése után.

(Associated Press / Politico)

Kapcsolódó cikkek

Két nap alatt két fényes győzelem Brüsszel és a szlovákok!

O.L.K.T.

A választás után a szélsőjobb visszatér az eredeti helyére. ” szalon-rasszista”

O.L.K.T.

“Én még nem láttam férfit a félelemtől bevizelni” – egy MTVA-s beszámolója a vasárnapi tüntetésről

O.L.K.T.