Pintér Sándor: Hazudnak a rendőr szakszervezetek – A túlórapénzek kifizetése az elszámolásoknak megfelelően, ütemezetten történik!

0

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a rendőrség a jogszabályoknak megfelelően biztosítja a rendőrségi állomány járandóságait.

“A túlórapénzek kifizetése az elszámolásoknak megfelelően, ütemezetten történik” – válaszolta Pintér Sándor belügyügyminiszter Demeter Márta, LMP-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére. A dokumentum a parlament honlapján jelent meg.

A belügyminiszter szerint túlszolgálatot csak akkor rendeltek el, amikor azt a közbiztonság vagy a közrend védelme indokolta

– írja a Napi.hu.

Állandó téma, hogy a létszámhiány miatt túlterheltek a Belügyminisztérium alá tartozó hatóságok (például a rendőrök és tűzoltók). A belügyi tárca korábban közölte a túlóraszámokat és eszerint 521 évnyi pluszmunkaidőt teljesített az állomány tavaly júniusig. Csak júniusban 534 667 órányi túlórát teljesített a rendőri állomány, de az adatokból az látszik, hogy 3,67 millió órányi többlet munkaidővel rendelkeztek. Ez összesen 8,55 milliárd forintnyi plusz kifizetést jelentett a költségvetésnek.

“A tömegesen elrendelt túlórákkal a rendőröket is végtelenségig kizsigerelik. A hivatásosok számára eddig is 416 túlórát rendelhettek el évente, amibe a rendkívüli helyzetekből eredő túlszolgálat nem számít bele. 2011. óta a rendőrség állománya több mint 40 millió túlórát teljesített. Ez gyakorlatilag végtelenített túlóráztatás jelent, amit egyrészt az évek óta fennálló migrációs válsághelyzet, másrészt a rendőrség alacsony létszáma tesz szükségessé”

– írta nyilatkozatában a Független Rendőr Szakszervezet, amelyben szolidaritást vállaltak a rabszolgatörvény ellen tiltakozó szakszervezetekkel.

olkt.hu