Pintér Sándor elismeri, hogy joguk volt belépni az MTVA székházba az ellenzéki képviselőknek!

Pintér Sándor szerint az országgyűlési képviselőknek joguk volt belépni az MTVA székházába, de a rendőröknek nem volt joguk még ahhoz sem, hogy utat nyissanak előttük – derül ki a belügyminiszter válaszából, amely Kocsis-Cake Olivio kérdésére született.

A PM országgyűlési képviselőjének levele ezt a címet viseli: „Miért tagadta meg az intézkedést a rendőrség az MTVA törvénysértő biztonsági őreivel szemben?” A miniszteri válasz szerint nem a Belügyminisztérium utasítására rángatták meg az őrök a képviselőket.

Törvénytelenül járhattak el a biztonsági őrök

A kérdést feltevő képviselő azt szerette volna megtudni a belügyminisztertől, hogy az MTVA-nál történt incidens idején a rendőrök miért nem léptek fel az ott szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrökkel szemben, amikor azok útját állták a petíciójuk átadására törekedő ellenzéki politikusoknak.

Mint arról akkoriban beszámoltunk, a Magyarországi Fegyveres Biztonsági Őrök honlapján található dokumentum szerint azok a fegyveres őrök, kik az MTVA-n belül dolgoznak, bizonyos helyekről történő utasításokat kötelesek végrehajtani még akkor is, ha az felülírja a saját intézkedési tervüket. Ilyen helyek lehetnek: a Honvédelmi Minisztérium Központi Ügyelete, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főügyelete, illetve a Belügyminisztérium ügyelete. Az innen kapott utasításokat, parancsokat végre kell hajtaniuk. Ebből adódóan nagy volt a valószínűsége annak, hogy az ominózus  MTVA-s incidenseknél az őrség a BM utasítására cselekedett akkor is, amikor nem engedte be még a rendőröket sem.

Abban az esetben viszont, ha mégsem kaptak utasítást, akkor törvénytelenül, de valószínűleg helyi utasítást végrehajtva jártak el a kormányzati felügyelet alatt álló fegyveres őrök. Jogszerűtlen cselekedet ugyanis parlamenti képviselőt kitenni a közmédia székházából.

Nem a belügy utasította a biztonsági céget

A megszólított belügyminiszter a parlament.hu oldalon adta meg válaszát Kocsis-Cake Olivio képviselő kérdésére. Eszerint „Az Országgyűlésről szóló törvény biztosítja az országgyűlési képviselő közintézményekbe történő belépésének lehetőségét. Abban az esetben, ha egy közintézmény az országgyűlési képviselő megítélése szerint nem – vagy nem maradéktalanul – biztosítja a belépést vagy az épületben tartózkodást, a megsértett jogosultság érvényesítésére, annak kikényszerítésére a Rendőrség hatáskörrel nem rendelkezik. … A Belügyminisztérium vagy a minisztérium irányítása alá tartozó más szerv nem adott utasítást az MTVA-t védő biztonsági cégnek.”– írja válaszában a belügyminiszter.

Pintér Sándor arra is kitér a válaszában, hogy „Az eseményekkel összefüggésben a Rendőrséghez több feljelentés is érkezett…”. Korábban itt írtunk erről.

Tekeredik a kígyó- avagy csavaros a történet

A belügyminiszter válaszából egyértelműen kiderül, hogy az országgyűlési képviselőnek (legyen az kormánypárti vagy ellenzéki), joga van a közintézményekbe való belépéshez, ebből következően az MTVA székházában is jogszerűen tartózkodhat. Azt is megtudhattuk Pintér Sándor leveléből, hogy az ott szolgálatot teljesítő fegyveres őrszolgálatot nem utasította a Belügyminisztérium semmilyen cselekvésre.

Felvetődik az emberben a kérdés, hogy az ott-történtekért ezek szerint a biztonsági őrök, akik vélhetően saját főnöküktől kapott utasítások alapján cselekedtek?

A vizsgálatok alatt valószínűleg választ kapunk erre is. Vagy még csavarosabb történet fog kerekedni az eddig sem egyszerűen követhető eseményláncból.

olkt.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb botrány Tiborcz István és Orbán Ráhel háza táján.

Rubóczki Tamás

A Gyurcsány-Orbán vita után járt először Grazban Orbán Viktor

O.L.K.T.

Az Orbán kormány figyeli a facebookot.

H Miklós