Pintér Sándor elismeri, hogy joguk volt belépni az MTVA székházba az ellenzéki képviselőknek!

0

Pintér Sándor szerint az országgyűlési képviselőknek joguk volt belépni az MTVA székházába, de a rendőröknek nem volt joguk még ahhoz sem, hogy utat nyissanak előttük – derül ki a belügyminiszter válaszából, amely Kocsis-Cake Olivio kérdésére született.

A PM országgyűlési képviselőjének levele ezt a címet viseli: „Miért tagadta meg az intézkedést a rendőrség az MTVA törvénysértő biztonsági őreivel szemben?” A miniszteri válasz szerint nem a Belügyminisztérium utasítására rángatták meg az őrök a képviselőket.

Törvénytelenül járhattak el a biztonsági őrök

A kérdést feltevő képviselő azt szerette volna megtudni a belügyminisztertől, hogy az MTVA-nál történt incidens idején a rendőrök miért nem léptek fel az ott szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrökkel szemben, amikor azok útját állták a petíciójuk átadására törekedő ellenzéki politikusoknak.

Mint arról akkoriban beszámoltunk, a Magyarországi Fegyveres Biztonsági Őrök honlapján található dokumentum szerint azok a fegyveres őrök, kik az MTVA-n belül dolgoznak, bizonyos helyekről történő utasításokat kötelesek végrehajtani még akkor is, ha az felülírja a saját intézkedési tervüket. Ilyen helyek lehetnek: a Honvédelmi Minisztérium Központi Ügyelete, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főügyelete, illetve a Belügyminisztérium ügyelete. Az innen kapott utasításokat, parancsokat végre kell hajtaniuk. Ebből adódóan nagy volt a valószínűsége annak, hogy az ominózus  MTVA-s incidenseknél az őrség a BM utasítására cselekedett akkor is, amikor nem engedte be még a rendőröket sem.

Abban az esetben viszont, ha mégsem kaptak utasítást, akkor törvénytelenül, de valószínűleg helyi utasítást végrehajtva jártak el a kormányzati felügyelet alatt álló fegyveres őrök. Jogszerűtlen cselekedet ugyanis parlamenti képviselőt kitenni a közmédia székházából.

Nem a belügy utasította a biztonsági céget

A megszólított belügyminiszter a parlament.hu oldalon adta meg válaszát Kocsis-Cake Olivio képviselő kérdésére. Eszerint „Az Országgyűlésről szóló törvény biztosítja az országgyűlési képviselő közintézményekbe történő belépésének lehetőségét. Abban az esetben, ha egy közintézmény az országgyűlési képviselő megítélése szerint nem – vagy nem maradéktalanul – biztosítja a belépést vagy az épületben tartózkodást, a megsértett jogosultság érvényesítésére, annak kikényszerítésére a Rendőrség hatáskörrel nem rendelkezik. … A Belügyminisztérium vagy a minisztérium irányítása alá tartozó más szerv nem adott utasítást az MTVA-t védő biztonsági cégnek.”– írja válaszában a belügyminiszter.

Pintér Sándor arra is kitér a válaszában, hogy „Az eseményekkel összefüggésben a Rendőrséghez több feljelentés is érkezett…”. Korábban itt írtunk erről.

Tekeredik a kígyó- avagy csavaros a történet

A belügyminiszter válaszából egyértelműen kiderül, hogy az országgyűlési képviselőnek (legyen az kormánypárti vagy ellenzéki), joga van a közintézményekbe való belépéshez, ebből következően az MTVA székházában is jogszerűen tartózkodhat. Azt is megtudhattuk Pintér Sándor leveléből, hogy az ott szolgálatot teljesítő fegyveres őrszolgálatot nem utasította a Belügyminisztérium semmilyen cselekvésre.

Felvetődik az emberben a kérdés, hogy az ott-történtekért ezek szerint a biztonsági őrök, akik vélhetően saját főnöküktől kapott utasítások alapján cselekedtek?

A vizsgálatok alatt valószínűleg választ kapunk erre is. Vagy még csavarosabb történet fog kerekedni az eddig sem egyszerűen követhető eseményláncból.

olkt.hu

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!