Pénzhiány miatt maradnak a jogsértő állapotok a szociális otthonokban

Pénzhiány miatt maradnak a jogsértő állapotok a szociális otthonokban

A forráshiány és a szervezeti feltételek miatt nem tudják azonnal orvosolni a szociális otthonokban feltárt jogsértések 30-35 százalékát – válaszolta megkeresésünkre az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH).

Az ideálistól tehát minden bizonnyal még távol áll, ugyanakkor nem elkeserítő képet mutatnak Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának vizsgálatait követő lépések a szociális ellátórendszerben. Hivatala ajánlásainak 65-70 százalékát a jogsértéseket elkövető címzettek elfogadják, és beépítik intézkedési tervükbe. Hangsúlyozták, hogy a fenntartók együttműködők akkor is, amikor a hiányzó feltételek miatt nem áll módjukban teljesíteni az ajánlásokat.

 

Az ajánlások elfogadása a megszólított hatóságok, intézmények felelőssége, ugyanis az ombudsmannak nincs olyan eszköze, amellyel kötelezhetne azok végrehajtására. Azonban senki sem dőlhet hátra elégedetten: fontos kiemelni, hogy a jogsértő állapotokat felszámolni igyekvő intézményeknek igencsak érdemes megfogadniuk a hosszas vizsgálatok utáni ombudsmani ajánlásokat, ugyanis a folytonos jogsértések kártérítési pereket is maguk után vonhatnak.

Más területen ugyan, de erre volt már példa. Ezres nagyságrendben adtak be napjainkig kártérítési igényeket a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára a magyarországi börtönökben embertelenül kis cellában tartott elítéltek. Ezeket sorra veszíti el a magyar állam – nagy változások nem történtek az elmúlt években.

Amikor az AJBH-t arról kérdeztük, hogy milyen eredményeket tartanak a legfontosabbnak, illetve miben van szükség előrelépésre, válaszukban hangsúlyozták, hogy ilyen kiemelést nehéz tenniük, ugyanis mindegyik eset a maga nemében egyedi. Ugyanakkor felhívták a figyelmet a visszatérő jogsértésekre.

Az AJBH a szociális intézményekre vonatkozó kiemelt ajánlása a zárt intézmények utóbbi időben sokat hallott „kitagolása”, amely a nagy létszámú szociális ellátó intézmények kiváltását jelenti kisebb létszámú otthonokkal. Székely Lászlóék tovább sürgetik az olyan programokat, mint ami a fóti „gyermekvárosként” ismert Károlyi István Gyermekközpontban is megkezdődött már. Az intézmény évente több száz állami gondozott, menekült, valamint fogyatékkal élő gyermek otthonául szolgált évtizedeken át. A gyermekváros már megkezdett kitagolásában visszaköszönnek Székelyék ajánlásai.

Az intézmények kiváltása több szempontból is indokolt: kevesebb ellátott jut majd a napjainkban nagyon leterhelt szakemberekre, a kisebb otthonokban családiasabb légkör alakítható ki, valamint nem kell adóforintokból hatalmas, elavult épületeket működtetni.

Megjegyzendő, hogy az eddigi lépésekkel még távolról sem oldódott meg a probléma, ugyanis a kitagolás leghamarabb 2036-ban zárulhat le a kormány ígéretei szerint.

 

http://top8.hu/penzhiany-miatt-maradnak-a-jogsert-allapotok-a-szocialis-…

 

Kapcsolódó cikkek

Sz@rt sem ér a forint. Történelmi mélypont: 332 forint közelében volt az euró!

O.L.K.T.

Döntött az ügyészség: az ellenzéki képviselőkkel szemben jogos volt az erőszak az MTVA székházban, ellenük indul nyomozás közérdekű üzem megzavarása miatt

O.L.K.T.

Egy fideszes középvezető fél mert bukás lesz a vége!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!