Pekka Haavisto: A finngyalázás a magyar kormánytól undorító!

Elbeszélgetne Szijjártó Péterrel Pekka Haavisto, Finnország zöldpárti külügyminisztere. Haavisto szerint ugyanis “nem normális kommunikáció” két EU-tagállam között az, ha az egyik, kormányzat által felügyelt médiájában rendre gyalázkodó cikkek jelennek meg a másikról. A magyar kormánysajtó az elmúlt napokban kiterjedt undorító cikkekben foglalkozott Finnországgal, például egy, a forrásként használt tanulmány állításait félreértelmező ésvagy kiforgató cikkben aggódtak a finn sajtószabadság és médiapluralizmus miatt.

A hivatkozott tanulmány valóban felvetette, hogy mivel a finn média négy nagy csoport tulajdonában áll, az nem jó a piaci pluralizmusnak. Ugyanakkor minden, a sajtó szabadságát lényegében érintő kategóriában igen magasra értékelte a finnországi helyzetet (.pdf). A tanulmány szerint Finnországban mind az információs, mind a véleményszabadság biztosított, és az országban hatékony és független a médiafelügyelet. A kézivezérelt Origóban megjelent cikk hazug állításait aztán Kovács Zoltán twitterügyi államtitkár is bőszen ismételgette.

“A magyar vádak mögött talán az a gondolat rejtőzik, hogy a támadás a legjobb védekezés. De ez nem normális két EU-tagállam kommunikációjában”

– mondta Haavisto.

A YLE beszámolója szerint a budapesti finn nagykövetség igyekezett helyre tenni a tárgybeli tévedéseket, még a twitteren is párbeszédbe kezdtek Kováccsal.

Haavisto gyanúját erősíti amúgy, hogy a magyar kormánysajtó akkor kezdett hirtelen nagyon aggódni a finn sajtószabadság és a bíróságok helyzete miatt, amikor Finnország átvette az EU soros elnökségét. Márpedig a magyar kormánynak komoly vitái vannak az EU-val, amely több kérdésben is kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett vagy fontolgat Magyarország ellen a jogállamiságot sértő intézkedések miatt.

A PDF linkje: cadmus.eui.eu

via: yle.fi

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas pert akaszt a fideszes szennymédia nyakába Krekó Péter.

H Miklós

A volt felcsúti polgármester gyilkoltatta meg Váradi Andrást?

Rubóczki Tamás

Karácsony másnapján hatalmas dekoltázst villantott…

Rubóczki Tamás
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!