Paul Lendvai: “Orbán a robbantómester!”

Minden jel szerint távolodik az Európai Néppárttól Orbán Viktor, aki most éppen Manfred Webernek rontott neki. Az egyik legtekintélyesebb publicista figyelmeztet: nem szabad lebecsülni Orbán veszélyességét – ezt Paul Lendvai Bécsben élő magyar származású újságíró kommentárja.

Paul Lendvai szerint Orbán nem akarja Webert bizottsági elnöknek, a CDU vezetője pedig arra számít, hogy a Fidesz távozik az Európai Néppártból – így összegzi a liberális szemléletű bécsi Der Standard a magyar miniszterelnök és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár tegnapi közös budapesti sajtótájékoztatóját, valamint Annegret Kramp-Karrenbauer ezzel kapcsolatos véleményét. Az Orbán-Strache találkozóról hírügynökségi tudósítások alapján beszámoló lap kiemeli, hogy a magyar kormányfő követendő példaként állította Európa elé a bécsi koalíciót, amelyben a konzervatívok a tőlük jobbra álló párttal alkotnak közös kormányt. Manfred Webert, az Európai Néppárt jelöltjét az Európai Bizottság elnöki tisztségére azért nem támogatja Orbán, mert a bajor politikus kijelentette, hogy nem a magyar tagpárt segítségével akarja elnyerni a posztot. „Új jelöltet keresünk” – mondta most a Fidesz vezetője.

Mit is mondott Weber?

Itt térek ki arra, hogy a Politico című amerikai lap és portál európai kiadása ezzel kapcsolatban felidézi, mit is mondott Weber március végén arról, mi lenne, ha a Fidesz szavazataira lenne szüksége a bizottsági elnöki szék elnyeréséhez. Azt válaszolta a ZDF német tévéállomásnak: „nem venném át a hivatalt, mert nem akarom azt, hogy a szélsőjobb válasszon meg. Világossá kívánom tenni, hogy a domináns erő a centrumban van, nem a peremvidéken”. Erre reagált most Orbán azzal, hogy „ha valaki így megsért egy országot, akkor annak a miniszterelnöke nem támogathatja őt tovább” – jegyzi meg a Politico.

CDU-elnök: Orbán távozni akar az Európai Néppártból

Visszatérve a Der Standard cikkéhez, a tegnapi budapesti sajtótájékoztató után Kramp-Karrenbauer, a német kereszténydemokraták elnöke úgy nyilatkozott Berlinben, hogy Orbán Viktornak az elmúlt napokban – beleértve Matteo Salvini olasz Liga-vezetővel való találkozóját is – olyan megnyilvánulásai voltak, amelyek világosan azt jelzik, hogy távozni fog a Néppártból. Felfüggesztése nyomán a magyar tagpárt már nem vehet részt a pártcsalád döntéshozatalában, és a kérdésre az e hónap végén esedékes európai parlamenti választások után fognak visszatérni. „Ez egyértelműen próbára bocsátás volt Orbán Viktor számára. Megkíséreltük, hogy hidat építsünk neki” – magyarázta az ideiglenes néppárti döntést a CDU-vezető, és megállapította: a magyar politikus magatartása ennek ellenére a Néppárttól való távolodást mutatja.

Nem szabad alábecsülni Orbán veszélyességét

A Der Standard a tényszerű beszámoló mellett Paul Lendvai kommentárját is közli, Orbán, a robbantómester címmel. A szerző szerint súlyos következményekkel járó tévedés lenne a liberális demokrácia európai hívei részéről, ha alábecsülnék a „budapesti robbantómester” veszélyességét. Lendvai felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán nem csupán európai szinten szorgalmazza a jobbközép és az attól jobbra álló erők összefogását, hanem világméretekben is. Annak kapcsán ugyanis, hogy Orbán meghívást kapott május 13-ikára Donald Trump amerikai elnöktől a Fehér Házba, Szijjártó Péter egyik vasárnapi rádiónyilatkozatában már a hasonlóan gondolkodó nacionalisták globális szövetségéről fantáziált, holott véleményem szerint nagyon nagy zakót fog kapni Orbán az USA-ban.

És Washingtonban – jegyzi meg Lendvai – az a kilátás, hogy Magyarország amerikai harci repülőgépeket és hadfelszerelést vásárolhat, hogy ellenáll a migránsok beengedésének, hogy elutasítja Soros György emberi jogi tevékenységét, nagyobb súllyal esik latba, mint az, hogy Amerikának fenntartásai vannak Orbán oroszbarát irányvonalával szemben. A Der Standard kommentátora úgy látja, hogy a washingtoni irányváltás mellett az Európai Unió álszent politikája, amely rossz kompromisszumokat eredményezett a jobboldali populistákkal, például Kaczynski Lengyelországával, hozzájárul a magyarországi autoriter rezsim bebetonozásához.

 

olkt.hu/derstandard.at

Kapcsolódó cikkek

Gyűlik a tömeg a Kossuth-téren VIDEÓ

O.L.K.T.

Büntetés diópucolásért …

O.L.K.T.

Manfred Weber ismét erős üzenetet küldött Orbán Viktornak!

Rubóczki Tamás