PARKOLÓBÓL KÖZÖSSÉGI TÉR?

0

BAJA  Fizetős parkolás, belvárosi közlekedés, főtéri forgalmi rend és környezetvédelem. Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első kerekasztal beszélgetést Brachinger Tamás vezetésével január 22-én, a városházán Nyirati Klára kezdeményezésére.

A vita napok óta zajlik a közösségi médiában a polgármester felvetése kapcsán. A parkolási díj mellett ketten érveltek: Járai Zoltán, a közlekedési koncepció kidolgozására felkért szakértő, valamint a meghívott bajaiak egyike, Fábián Ildikó.

A városüzemeltetési bizottság elnöke, Széll Péter a tömegközlekedés és a kerékpárutak fontosságát hangsúlyozta, s egyetértett két főtéri szelvény autómentesítésével. Ezt tartalmazza a korábban kidolgozott tervezet is.

A meghívottak vendégek közül Garami Artúr parkolóház építését szorgalmazta, s csak ott vezetné be a fizetős parkolást, míg Puskás Lajos elzárkózott a díjfizetéstől. A kerekasztal beszélgetésen nem vett részt a Fidesz/KDNP, állásfoglalásukat írásban tették közzé. Ebben többek között az áll: „Nem támogatjuk a parkolódíj bevezetését és a Szentháromság tér lezárását sem!”

„Élhetőbb, szebb, zöldebb város legyen Baja, levegősebb belvárossal! Ez a cél”

, hangsúlyozta a környezetvédelem fontosságát is a polgármester. Nyirati Klára felhívta a figyelmet: jó lenne, ha a Szentháromság tér közösségi térként funkcionálna. Zárszóként elmondta: hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a vitát, mert beszélgetni kell döntéshozatal előtt. „A konstruktív vita előremutató!”

A Bajai TV szombaton 16 órától a teljes beszélgetést leadja.