Párbeszéd: Ha Pokorni hazudni mer, akkor fusson!

0

Mintegy 200 ember gyűlt össze szombat délelőtt Budapest kedvelt kirándulóhelyén, a Normafánál, hogy tiltakozzanak a kerületi önkormányzat új parkolója ellen.

A fideszes vezetésű 12. kerület 220 fa kivágásával akarta kiváltani az eddigi két kisebb parkolót egy nagyobbal.

A tüntetést öt ellenzéki párt, a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Párbeszéd szervezték, mindegyik saját szónokkal is képviseltette magát.

A párbeszédes Szabó Tímea azt mondta, hogy

“egyetlen fát sem vághatunk ki” a klímaváltozás miatt. “Azért kell küzdenünk, hogy az unokáink is élhető világot örököljenek”.

Szerinte nem egyenként kell alkudozni a fákról, hanem át kell alakítani a gondolkodásunkat.

“Elég a fideszes pusztításból, mutyiból!”

– jelentette ki.

A momentumos Vadász Gábor szóba hozta, hogy Pokorni Zoltán kerületi polgármester pénteken végül engedett valamennyit az eredeti tervből, és a parkoló újratervezését, illetve a legnagyobb fák megtartását ígérte. Azt ezt kezdeményező petícióra utalva ezt mondta:

“Húszezer ember hangja kellett hozzá, hogy Pokorni meghallja azt a szót, hogy fa!”

“Pokorni Zoltán ha hazudni mer, akkor fusson, mert kergetni fogja az ország dühe!”

– tette hozzá.

A DK-s Élő Norbert (aki az összellenzéki polgármester-jelölt volt a kerületben) attól tartott, hogy “erdő helyett lakóparkot építenek”. Javasolta, hogy az autókat a víztoronyig engedjék fel, és Normafához csak elektromos buszok járjanak ezentúl.

Az MSZP-s Mohácsi István is jobb tömegközlekedést szorgalmazott, míg az LMP-s Heltai László kijelentette, hogy “a fideszes pártállam és befektetői érdekek fenyegetik a természetet”.

Dorosz Dávid frissen kinevezett főpolgármester-helyettes (Párbeszéd) így fejezte ki, hogy életbevágó a fák megvédése:

“Minden fa, amit a Fidesz kivág, konkrét emberéletekbe kerül”.

– zárta a főpolgármester-helyettes.

A tüntetésen egyébként kinn volt az LMP-s Csárdi Antal, az LMP-s Keresztes Lóránt László frakcióvezető, a Jobbik országgyűlési képviselője Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője Kepli Lajos, Barabás Richárd a Momentum elnökségi tagja, Vágó István DK-s önkormányzati képviselő, Szabó Rebeka a Párbeszéd elnökségi tagja korábban Zugló alpolgármestere, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Molnár Zsolt és Kunhalmi Ágnes szocialista képviselők.