Pálinkás József: Csalódtam az egész magyar értelmiségben, hogy fél kiállni

Az egykori MTA-elnök csalódott az egész magyar értelmiségben, hogy fél kiállni. – írja a magyarnarancs.hu.

Ennyi erővel mással is megzsarolhatták volna az Akadémiát, például néhány akadémikus unokáját is ellophatták volna. Egyszerűen zsarolás, amit Palkovics miniszter csinál – mondta Pálinkás József a felvidéki Pátria Rádió Szombat délután című műsorában Veiszer Alinda vendégeként.

Pálinkás József 2001 és 2002 között fideszes oktatási miniszter, 2008 és 2014 között az MTA elnöke, 2015-től tavalyig pedig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője volt.

2008-ban, mikor az MTA elnöke lett, kilépett a Fideszből.

Az egykori MTA-elnök jelen helyzetben kompromisszumos végkifejletet még el tud képzelni, de az Akadémia számára pozitívat már nem.

Palkovicsnak az az ambíciója, hogy ő lesz az a nagy ember, aki a magyar kutatást felvirágoztatja. Ez ezen a módon nem fog menni

– nyilatkozta Pálinkás, hozzátéve, örülne, ha sikerülne a miniszter terve, de mindezt úgy nem lehet, ha fenyegetik a kutatókat, és a legjobbak elmennek.

Egy ilyen intézményhálózat nyolc hónap–másfél év bizonytalanságot nem bír ki

– tette hozzá.

Csalódott vagyok. Csalódtam az egész magyar értelmiségben, hogy fél kiállni, hogy teljesítse értelmiségi feladatát, azaz megmondja, miről mit gondol, kertelés nélkül.

Pálinkás szerint a Fidesz nem arra használja a hatalmát, politikai felhatalmazását, hogy egységesebbé tegye és összefogja a nemzetet, hanem nagyon sokszor megosztás és a szembenállás fokozása a cél.

Azt, hogy kezd kialakulni egy kritika nélküliség, értelmiségiként rémülettel szemlélem. Elhiszem, hogy senki sem szereti a kritikát, de én mindig igyekeztem magam olyanokkal körbevenni, akik ha hülyeséget akarok csinálni, megmondják a szemembe

 – mondta Pálinkás József.

Pálinkás szerint az lenne a releváns kérdés, Magyarország hogyan tudná segíteni a legtehetségesebbeket, hogy sikeresek legyenek. Úgy véli, a világ annyira differenciálódott, hogy a konzervatív, liberális és hasonló jelzőknek nem sok értelme van már.

Én magam liberális-konzervatívnak tartom. Konzervatív nézeteket vallok, de nem kívánom másra rákényszeríteni a nézeteimet, ízlésemet. Az érdeklődést, lelkesedést csak a szabadság tudja felszabadítani az emberekben.

A teljes interjú itt hallgatható meg.

magyarnarancs.hu

Kapcsolódó cikkek

“Szerencsés balesetek”. VIDEÓ

O.L.K.T.

Ez félelmetes. Megáll az ész…Nézzétek, hallgassátok magyarok!

O.L.K.T.

Szívvel győzött Horvátország.

O.L.K.T.

Hozzászólok