Öt év alatt szinte teljesen leállt a migráció, de ötször több lett a magyar rendőr a szerb határon

0

Saját szolgálati felszereléssel, terepjáróval, éjjellátó készülékkel, hőkamerával, intézkedési jogkörrel mennek.

Újabb magyar rendőri kontingensek segítik Észak-Macedónia és Szerbia határőrizeti tevékenységét – írja a police.hu.

Összesen 50 fő megy a kiküldetésre, őket 2020. január 6-án búcsúztatták.

Magyarország 2015-ben kezdte határainkon túlra exportálni a magyar rendőröket, első alkalommal 10 főt küldtek a szerb-macedón határra. Abban az évben 1 millió 320 ezer migráns és menedékkérő érkezett az Európai Unióba, aztán 2016-ban 1 millió 260 ezer, 2017-ben 705 ezer, 2018-ban 645 ezer.

A számokból világosan látszik: minél kisebb az EU-ra nehezedő migrációs nyomás, a magyar kormány annál inkább demonstrálja a migráció elleni küzdelmét.

Ugyanis amíg az elmúlt öt évben a felére csökkent az EU-ba érkező migránsok és menedékkérők száma, addig a magyar rendőröké megötszöröződött a szerb-macedón határon.

A magyar rendőrök fő feladatként egyébként járőrszolgálatot látnak el a két országban a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában – legalábbis a rendőrség hivatalos internetes oldala szerint.

A magyar rendőrök nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a mélységi területeken található utakon is. “Terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, mobil hőkamerával támogatják az érintett határszakasz védelmét” – írja a cikk.

A 30 fős észak-macedón, valamint a 20 fős szerb kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.