Összellenzék: Együtt tüntetünk, együtt nyilatkozunk, választási együttműködést tervezünk!

0

Halálos ellenségek voltak, kibékíthetetlennek tűnő ellentét választotta el őket. Az utóbbi hetekben azonban elkezdték szorosra fűzni a viszonyt: együtt tüntetnek, együtt nyilatkoznak, választási együttműködést terveznek. A Jobbik és az MSZP–DK viszonyának változása átrendezheti a belpolitikai viszonyokat, de valóban sikerülhet kivitelezni egy ekkora politikai pálfordulást?

Rónai Egon, az ATV műsorvezetője: A fehér kendő az összetartozást mutatja?

Varga-Damm Andrea, a Jobbik parlamenti képviselője: Igen!

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke: Igen, egyértelműen.

Az elmúlt hetek belpolitikai történései után nem számított különösebb meglepetésnek a fenti, ATV-ben hallott dialógus január végén. Mégis, akárcsak két hónappal ezelőtt is a politikai sci-fi kategóriájába soroltuk volna az ATV január 22-i esti beszélgetését.

Az Egyenes Beszédben egy jobbikos és egy MSZP-s képviselő ült egymás mellett, mindketten a nyakukra tekertek egy fehér kendőt, ami mindennél jobban mutatta, hogy nem vitára érkeztek a tévéstúdióba.

A fehér szín a béke jele, a megnyugvás jele, de az összetartozásunkat legalább annyira szimbolizálja

– erősített rá Kunhalmi arra a szemünk előtt zajló fordulatra, amely alapvetően rajzolhatja át az elmúlt években megszokott és megmásíthatatlannak hitt belpolitikai térképet.

egyenes

Fotó: ATV

A két legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik és az MSZP barátkozása, közeledése, esetleges választási összefogása ugyanis – minden joggal felmerülő és zavarba ejtő kérdés ellenére – sok tekintetben megváltoztathatja az ellenzék esélyeit az önkormányzati választásokon, ezáltal a Fideszt is határozott reakciókra készteti.

A Jobbik, amely évekkel ezelőtt elkezdte az úgynevezett néppártosodását (más értelmezés szerint a balra fordulását), a parlamenti választásokon még hallani sem akart semmilyen együttműködésről az MSZP-vel és a DK-val. Vona Gábor az LMP-vel és a Momentummal el tudta volna képzelni az együttműködést, ám nem sikerült megállapodni.

Jobbikos visszalépések így nem is voltak, mert a párt vezetői arra számítottak, hogy az ellenzéki választók amúgy is automatikusan a jobbikos jelöltek felé fognak ikszelni. Erről a stratégiáról mondta Mirkóczki Ádám mostani kommunikációs igazgató pár hete, hogy tévedés volt: „Hibáztunk. (…) Ha 3-5 szimbolikus körzetben visszalépünk, akkor ma nincs kétharmad.”

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!