Össze-vissza hazudozik a Rendőrség a túlórapénzekről!

A rendőrség tagadta, hogy a Szabolcs megyei rendőrfőkapitány „trükközne” a pénzes túlórákkal, noha ezt dokumentumokkal bizonyítottuk. Most újabb dokumentumot teszünk közzé, ami bizonyítja, hogy a rendőrök nem önszántukból kérik pénz helyett inkább szabadidőben a túlórák ellentételezését. Más választásuk ugyanis nemigen van. A rendőrség hallgat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a hatályos jogszabályoknak és belső normáknak megfelelően vezeti és irányítja az alárendeltségébe tartozó rendőri szerveket. Farkas József rendőr dandártábornok megyei rendőrfőkapitány szakmai tevékenységére (utasításaira) vonatkozó értesülései valótlanok

– írta az Index megkeresésére még október 26-án az ORFK. A rendőrséget azért kerestük meg, mert úgy értesültünk, Farkas József megyei főkapitány olyan helyzetet teremtett, hogy a túlórákat a rendőröknek lehetőleg ne pénzben, hanem szabadidőben ellentételezzék. Ez azonban ellentétes a jogszabállyal, mert a törvény szerint a rendőrök szabadon dönthetnek arról, hogy pénzben vagy szabadidőben kérik-e az ellentételezést.

Miután az értesüléseink valódiságát két olyan levéllel is meg tudtuk erősíteni, amit Farkas József főkapitány írt, ezért október végén újra megkerestük az ORFK-t: fenntartja-e a rendőrség, hogy az értesüléseink valótlanok? A rendőrség válaszát azóta is várjuk.

Az azóta eltelt időszakban még több szabolcsi rendőr megerősítette az Indexnek, hogy valóban az a helyzet, amit megírtunk. Ezenfelül egy újabb dokumentumot is megszereztünk, ami alátámasztja a korábbi állításunkat.

Ezúttal egy olyan levelet teszünk közzé, amit nem Farkas József főkapitány írt, hanem neki írt egy rendőr ezredes. A levélből kiderül, hogy korábban Farkas arra utasította az ezredest, vizsgálja felül a kapitányságokra 2016-os évben vonatkozó alapjogcímes túlórákat „a jelenleg alkalmazott túlóra elrendelési gyakorlat esetleges megváltoztatása” érdekében.

A levélben az ezredes egy kimutatást is közzétett arról, hogy 2016-ban a kapitányságokon mennyi túlóra volt, és ebből mennyit ellentételeztek pénzzel, mennyit szabadidővel. Ebből kiderül, hogy abban az évben a rendőrkapitányságokon összesen 37 842 túlórát számoltak el, amelyből mindössze 2811 túlórát fizettek ki pénzben a rendőröknek, a többit szabadidővel csúsztathatták le.

Hasonló volt a helyzet a határrendészetnél is. Ott közel 12 ezer túlórából mindössze 889-et fizettek ki, a többit szabadidővel egyenlítették ki.

Önmagában ez még nem lenne bizonyíték arra, hogy a megyei főkapitány utasítása miatt lett ennyi túlóra szabadidővel és nem pénzzel ellentételezve. Csakhogy az ezredes levele úgy folytatódik, hogy az adatok azt tükrözik,

„az állományilletékes parancsnokok mennyire igyekeztek betartani a pénzbeli megváltásra jelölt túlórák elrendelésére vonatkozó szabályt, illetve mennyire próbálták elkerülni az ilyen elrendeléseket”.

 

“Az ezredes szó szerint felhívja Farkas figyelmét arra, hogy lényeges mennyiségbeli különbségek vannak a pénzbeli, illetve a szabadidős megváltásra elrendelt túlórák között”.

Magyarán: a rendőrök a törvény szerint választhatnának, hogy pénzzel vagy szabadidővel akarják-e kiváltani a keletkezett túlórákat, ám a megyei rendőrkapitány utasításai miatt a gyakorlatban ezt nem tehetik meg.

Úgy tudjuk, a legutóbbi cikkünk megjelenése után a megyei rendőrkapitány egy vezetőknek tartott állományülésen azt állította, cikkünk csúsztat. És bár

az ORFK is azt állítja, hogy értesüléseink valótlanok, a bizonyító erejű dokumentumokra semmilyen érdemi reakció nem érkezett.

Korábban megírtuk, hogy a májusban távozó országos rendőrfőnök utolsó hivatali idejében is azért lobbizott, hogy jövő év januárjától ne szűnjön meg a rendőrök túlórapénze. A birtokunkba került előterjesztés állítólag Orbán Viktornál megbukott.

Végül azonban úgy tűnik, hogy ez a rendszer még 2023-ig biztosan megmarad, miután a Fidesz engedett egy szocialista javaslatnak. De az engedékenység mögött racionális okok húzódnak: félő ugyanis, hogy ha a túlóra után nem járna pluszpénz, leszerelési hullám kezdődne a rendőrségnél, és a szervezet gyakorlatilag szétesne.

kép. index.hu

 

olkt.hu/index.hu

Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktort kérdezik az ellenzéki képviselők

O.L.K.T.

Kifejezetten az intelligensebb embereknek készült. Ők értik is! (Videó)

Rubóczki Tamás

Guy Verhofstadt: Lopott képekkel csúsztat és hazudik a Fidesz Brüsszel ellen!

Rubóczki Tamás
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!