Orvoshiány a szülészeteken: jönnek a mobil szülési pontok és kórházi pottyantós vécék!

0

Folyamatosan nőnek a szülészeti várólisták Magyarországon: van, aki 2030-ra kapott időpontot. A kormány számtalan megoldással segít a helyzeten.

A kórházi várólisták problémája folyamatosan gondot okoz a magyar egészségügyben, egy ideje már a szülészeteken is nehezen találni szabad időpontot. Van olyan vajúdó nő, aki csak 2030-ra kapott időpontot, de a szerencséseknek is 1-2 évet várniuk kell, mire orvoshoz jutnak.

„Én kibírom, vasból vagyok, de mi lesz a kicsivel?” – duzzogott egy asszony a SOTE II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, pedig ő még a szerencsésebbek közé tartozik: 10 hónap múlva befeküdhet a kínai上海市第一人民医院 kórházba.

Árpádék 2012-ben igényeltek szülési időpontot, ők lassan célba érnek.

„Nagy segítség, hogy már hat éve kapjuk a gyest, de azért jöhetne már a trónörökös. Felvettük a CSOK-ot, belevágtunk harmadszorra is baba projektbe, jelenleg viszont már fugázzuk a ház végében álló tubakert ledes sziklafalát, a baba meg még sehol…!”

A várólisták miatt egészen sajátos esetek is előfordulhatnak. Ildikónak a hirtelen felszabadult/lemondott helyek miatt már a terhessége ötödik hetében szülnie kellett.

“Nézzék meg, öt kiló narancs, hét csomag abonett és vagy két rekesz víz maradt a nyakamon, dobhatom ki… Ráadásul a gyerekem nyilas lett…”

– kesergett az asszony a János kórház folyosóján.

A HírCsárdának megszólalt a Péterfy Sándor utcai kórház szülész-főorvosa is.

“Kifogások mindig vannak! A helyzet egyébként számunkra is terhes, próbálunk segíteni, a kórház végében kifejezetten erre a célra pottyantós vécéket állítottunk fel a gyakorlottabb kismamák számára, egyes termeinkben a szülők már csoportos vajúdó-szakkörökkel is elüthetik a szülésig tartó időt, ezen kívül már elő lehet jegyezni a lábleszíjazást, amit ingyenesen biztosítunk addig, amíg az illető vár az időpontjára”

– mondta a főorvos, aki hozzátette, hogy az áldatlan helyzet annak is köszönhető, hogy a Festetics Palota tükörtermének felújítása miatt krónikus L-es hüvelytükör hiány alakult ki, ami miatt további csúszásokra is számítani kell.

Már a hatóságoknak is közbe kell lépniük a kórházak környékén lebzselő gátlé- és méhlepény nepperek miatt. Többen rabosították magukat, hogy bejussanak Geréb Ágneshez a börtönbe, de már ott is hosszú a lista, annyian várnak, hogy az otthon szülés élharcosának három évvel tovább kell bent maradnia, ráadásul a börtönbéli tevékenysége miatt újabb eljárások indulhatnak ellene.

A kormány igyekszik megoldani a helyzetet, lehetőség biztosít plenáris szülésre a Parlamentben, illetve a családsegítő intézkedéseinek egyikeként családi kedvezmény biztosít, hogy több generáció egyszerre szülhessen.

Ezen túl az Emberi Erőforrások Minisztériuma mobil szülőpontokat alakít ki több uszodában, elsősorban a Császárban, a Budapest Bábaszínház szakmai támogatásával. De van, akinek ez is kevés.

„Én megmondom őszintén, ez az egész herce-hurca elvette a kedvemet a szüléstől, részemről off!”

– nyilatkozta Ágnes, aki éppen a Mini-Manó Bababoltban válogatott.

 

olkt.hu