Orosz Mihály Zoltán hagyatéka – adósságokban és perekben fuldoklik Érpatak a bolond polgármester bukása után

# # #
# # # #

Bukását követően a falu fellélegzett, most pedig körözést rendelt el a Nyírbátori Rendőrkapitányság Orosz Mihály Zoltán, Érpatak volt polgármestere ellen. Oroszt becsületsértésért keresik, de helyi forrásaink szerint előbb-utóbb ennél sokkal komolyabb ügyek miatt is bíróság elé kell állnia. A falu képviselő-testülete pedig küzd Orosz hagyatékával: borítékolható, hogy hamarosan újabb büntetőeljárások indulnak.

Március 25-én nagyarányú győzelmet aratott Nagy Imre Attiláné független jelölt Érpatakon, ezzel megszűnt a magyar közélet egyik legvitatottabb politikusa, Orosz Mihály Zoltán 13 éve tartó polgármesteri megbízatása.

Az extravagáns öltözködésről és nárcisztikus viselkedéséről elhíresült, az ún. Érpataki Modell rendszerét kidolgozó, a település lakóit építőkre és rombolókra szelektáló polgármester saját bevallása szerint nem számolt a vereséggel, így igencsak megdöbbent, amikor választás éjszakáján 11 óra körül befutottak az első, nem végleges eredmények. Orosz végül majd 400 szavazattal maradt alul kihívójával szemben.

Orosz a kampányában „vérpatakot” és „cigányterrort” vizionált arra az esetre, ha nem ő lesz a polgármester, és ezt egy véres kés fotójával illusztrált, több száz postaládába bedobott szórólapon tudatta a település lakóival. Programja szerint tovább kell haladni azon az egyetlen helyes úton, amin ő kezdte vezetni a falut Kóczon Miklós polgármester 2005-ben bekövetkezett halála után.

Érpatak nem így gondolta

Eddig 24 millió forint kifizetetlen számla

Érpatak önkormányzatának nem volt sem 2015-re, sem 2016-ra elfogadott zárszámadása, ezért a község két évig a normatív támogatást sem kapta meg. A kormányhivatal egy bírósági ítéletnek eleget téve pótolta a zárszámadási rendeletet, ezután érkezett 47 millió forint a település számlájára, amiből a Magyar Államkincstár 5,4 milliót rögtön le is fogott a 2017-es elmaradt járulékok rendezésére. A kiutalt normatívából további közel 5 milliót vissza kell fizetni az államnak.

Emlékeztetőül: Orosz a kampányban azt állította, hogy az önkormányzatnak nemhogy adóssága, de megtakarítása van

„Orosznak köszönhetően az összes környező településsel perben állunk.” – mondja a polgármester. Nagyné szerint az utolsó egy-két évben az Orosz által indított önkormányzati peres ügyeknek már nem volt jogi képviselője, mert az ügyvéd visszalépett a megbízásoktól – minden egyes esetben úgy kell kibogozni, hogy egyáltalán mi a per tárgya. „Nagykálló, Újfehértó, Geszteréd, hogy pár települést említsek” – sorolja a polgármester.

Jellemzően anyagi, illetve elszámolási viták húzódnak meg a perek mögött: például mert az Orosz vezette érpataki önkormányzat hat éven keresztül nem volt hajlandó fizetni az orvosi ügyeletért.

A választást követő legégetőbb feladat a közmunkaprogramba való becsatlakozás volt, mivel a település takarítása, a közterületek rendben tartásra nem volt biztosított, miután a kormányhivatal 2016 szeptemberében visszaélések gyanúja miatt minden szerződést felbontott. Ugyanakkor áthidaló megoldásként, külső pénzügyi bonyolító bevonásával a település 15 főt foglalkoztathatott volna – ezt Orosz kategorikusan elutasította. Az új vezetés első intézkedéseinek egyike volt, hogy Nagykálló polgármestere, Juhász Zoltán segítségével 20 fővel ismét beindították a közmunkát.

Becker András – Wenerbach Ábrahám

Forrás és bővebben itt:https://atlatszo.hu/2018/06/20/orosz-mihaly-zoltan-hagyateka-adossagokban-es-perekben-fuldoklik-erpatak-a-bolond-polgarmester-bukasa-utan/

Kapcsolódó cikkek

Németh Péter: Viktor, hol a 700 milliárd?

Rubóczki Tamás

Megszűnt a Hír tv? Vagy az Echo tv?

O.L.K.T.

Megteheti, mert engedjük…

O.L.K.T.