Óriási szegénység és jobbágyvilág Magyarországon

Ferge Zsuzsa kiemelte,más országokban a központi forrásokból az egyenlőtlenségeket szeretnék csökkenteni, nálunk pont ellenkezőleg: a nem kimondott, de valóságos cél az egyenlőtlenségek növelése. Milyen más magyarázat lenne rá, hogy Magyarországon gazdag és szegény ugyanakkora adókulccsal adózik?

A progresszív adózást, amely legalább nagy vonalakban a jövedelemhez igazította a befizetendő adó mértékét, a Fidesz szüntette meg. A családi pótlék összege tíz éve változatlan, a családi adókedvezményeket viszont, amelyek nőnek, csak a magas jövedelemmel rendelkezők tudják igénybe venni.

A közmunkarendszer, amelyet a Fidesz vezetett be, a segélyhez képest némi jövedelemnövekedést eredményezett ugyan, amit nem szabad lebecsülni, de a rengeteg pénzből fenntartott rendszerből csak a közmunkások 10 százaléka tudott átmenni a nyílt munkaerőpiacra. Ugyanakkor a közmunka jelenlegi formájában kiszolgáltatottságot, feudális függést teremtett, kéregetőket hozott létre szabad munkavállalók helyett.

Noha hiányosak és pontatlanok az adatok, az a kép kirajzolódik, hogy Magyarországon közel négymillió ember él szegénységben, ezen belül 1,3 millió mélyszegénységben.

Ferge Zsuzsa úgy látja, hogy Magyarországon ma nem elégedetlenek az emberek, hanem szoronganak. A kettő nem ugyanaz. Úgy véli, hogy az országban mindenki szorong. Még a hatalmon lévők is. Félnek nyilatkozni, mert tudják, hogy elég egyetlen rossz szó, és elvesztik az állásukat, a körön kívül találják magukat. A félelmük egyáltalán nem megalapozatlan. Kegyvesztések sorának vagyunk tanúi.

/Forrás: Népszava/Budácsik Lajos/facebook

Kapcsolódó cikkek

Az egyenkénti felsorolás már abszolút nem hat az emberekre, ha korrekt akarsz lenni, 3 napig kellene sorolni

O.L.K.T.

Kövér László megint komcsizott!

O.L.K.T.

„Én nem értek a politikához” – mondta. Arról is beszélt, egy inget csak egyszer vesz fel.

O.L.K.T.