Óriási intézkedések Európába, aki teheti ne induljon külföldre

0

Szigorú intézkedéseket vezetnek be Európa legtöbb országában a kormányában, hogy megfékezzék az új koronavírus terjedését.

– Spanyolországban drámaian megugrott az új fertőzöttek száma a napokban. A csütörtöki 3146 regisztrált fertőzött eset után szombat délután már 5945-re nőtt a fertőzöttek száma. A Jet2 légitársaság minden Spanyolországba tartó járatát törölte azonnali hatállyal, vagyis azok a gépek is visszafordultak, amik már a levegőben voltak.

– Ausztriában több településen pánikot okozott a karantén

Az országban több településen pánikot keltett egy meglepetésszerűen elrendelt karantén. A néhány ezer lakosú Sankt Anton am Arlberg sítelepet meglepetésszerűen vesztegzár alá vonták pénteken. A rendőrség egyszer csak megjelent az utcákon, és lezárta a települést, amit a helyiek rosszul viseltek – magyarázta Helmut Mall polgármester. Ezt követően meg kellett szervezni a vendégek hazautazását, a vonatok és a buszok zsúfolásig teltek meg emberekkel .
A karintiai Heiligenblutot március 29-ig helyezték karantén alá. A külföldi vendégek elhagyhatják, míg az osztrák állampolgároknak megtiltották a ki- és beutazást. Josef Schachner polgármestert meglepte az intézkedés, amelyről ő is csak szombaton értesült. Heiligenblutban két koronavírusos beteg van, akik enyhe tünetekkel otthon lábadoznak.

– Ausztriában eddig 602 esetben mutatták ki az új koronavírust, a legtöbb megbetegedést Tirolban regisztrálták. Összesen 7467 embert vizsgáltak meg, és egy ember vesztette életét – közölte az egészségügyi minisztérium szombaton.

– Csehországban bezártak a vendéglátóhelyek és a kisboltok
Szombat reggel óta csak a szupermarketek, a benzinkutak, a gyógyszertárak, az elektronikai cikkeket, valamint az állateledelt árusító boltok és az újságárusok lehetnek nyitva Csehországban, az intézkedések legalább tíz napig érvényesek.

– Lengyelország lezárja határait, leállítja a járatait a Wizz Air
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök által kihirdetett, az összes nemzetközi repülőjáratra, március 15-e éjféltől vonatkozó korlátozás miatt a légitársaság további értesítésig felfüggeszti lengyelországi járatait. Március 15-én éjféltől külföldi állampolgárok nem léphetnek be Lengyelországba, a külföldről érkező lengyel állampolgárokat pedig karanténba zárják.

– Svédországban nem közlik a számokat
Jelenleg 941 regisztrált fertőzöttről tudni Svédországban, azonban svéd Közegészségügyi Hatóság azt a döntést hozta, hogy felhagynak a széleskörű teszteléssel és a fertőzöttek napi számának közlésével. A döntés magyarázata az, hogy már szabadon terjed a járvány az ország lakosai között, és most az intézkedések a fontosak, nem pedig a számadatok, főleg, hogy könnyen lehet, hogy már most is sokkal nagyobb mértékű a fertőzés, mint ahogyan azt gondolják. Hogy milyen a helyzet most Svédországban arról itt olvashat.

– Szerbiában egyelőre nincs szükséghelyzet, de vannak intézkedések
Az államfő közölte, hogy egyelőre nem tervezik a szükséghelyzet kihirdetését. Aleksandar Vucic szerb elnök szombaton a válságstáb ülése után tartott sajtótájékoztatóján nem zárta ki, hogy Szerbiában is szükséghelyzetet hirdetnek a vírus terjedése miatt, de szerinte egyelőre erre nincs szükség. Kifejtette, hogy a szükséghelyzet alatt értendő a polgárok teljes elszigeteltsége, és kérdéses, hogy ők mennyi időt képesek eltölteni ilyen körülmények között.
Nem zárom ki ezt a lehetőséget, de abban a pillanatban amikor bevezetik (a szükséghelyzetet), nincs többé kávézó, színház, bár. És akkor a hadsereg kivonul az utcákra, és tudjuk mi lesz a vége
– idézte Vucicot honlapján a B92 rádió.
Vucic szerint járvány közepette nem is a tesztek mennyisége a kulcsfontosságú dolog, hanem hogy a polgárok ne a pletykák és ostobaságok vezéreljék, hanem a szakemberek útmutatásai szerint cselekedjenek. Arra kérte az idősebbeket, hogy ne hagyják el otthonaikat, az idősotthonok pedig arra, hogy engedjék ki a bentlakókat bevásárolni.

– Romániában extra szabságot kaphatnak a gyerekesek
Klaus Iohannis román elnök szombaton kihirdetett egy jogszabályt, amelynek értelmében a 12 évnél kisebb egészséges gyereket vagy 18 évnél kisebb fogyatékkal élő gyereket nevelő szülők szabadnapot kérhetnek munkáltatójuktól, amennyiben a hatóságok rendkívüli esetek miatt elrendelték az iskolák bezárását. A törvénytervezetet az ellenzéki szociáldemokrata párt és a liberális ALDE néhány törvényhozója kezdeményezte még tavaly év elején, de az utóbbi napokban a parlament felgyorsította a jogszabály elfogadásának eljárását a koronavírus-járványra való tekintettel. A jogszabályt Klaus Iohannis is rekordidő alatt hirdette ki tekintettel arra, hogy a parlament csütörtökön szavazta meg a törvényt. Romániában szerdától zárva vannak az iskolák és az óvodák.

Délkelet-európai országokban is terjed a vírus

– A görög egészségügyi minisztérium közölte szombaton, hogy két újabb beteg halt bele a koronavírus okozta betegségbe, és ezzel már három halálos áldozata van a járványnak, mindhárman 67 és 90 év közöttiek.
– Horvátországban öt új fertőzöttet diagnosztizáltak, velük együtt 37-re emelkedett a fertőzöttek száma. A betegek közül többen jártak külföldön, fertőzött országokban.
– Bulgáriában Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szombaton a Facebook-on ismét arra szólított fel mindenkit, hogy maradjanak otthon, tartsák be a rendkívüli állapot idejére elrendelt biztonsági intézkedéseket, mert az “megmentheti az életüket” – fogalmazott.
Bár a többi térségbeli országhoz képest Törökországban kifejezetten kevés a fertőzött, az ottani hatóságok is szigorú korlátozásokat vezettek be szombaton: kilenc európai ország előtt zárták le határokat, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését.
Európán belül továbbra is Olaszországban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet, jelenleg 17 660 regisztrált esetről, 1266 halálesetről és 1439 gyógyultról számolnak be a híradások.