Óriási csalásra készül a Fidesz!

Csalás előkészülete 1. rész!

Több mint százezer külföldi szavazhat az önkormányzati választáson, a lakcímmel nem rendelkező magyar hajléktalanok azonban nem.

Mintegy 114 ezer, nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkező EU-s állampolgár is szavazhat az október 13-ai önkormányzati választáson, ehhez regisztrációra sincs szükségük.

A (magyarországi lakhellyel rendelkező) nem magyar választópolgárokra is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a magyarokra, így például ahhoz, hogy egy városban vagy községben jelöltté váljanak, nem kell az adott településen lakniuk. Ahhoz azonban, hogy egy településen jelöltet ajánlhassanak, nekik is ott kell lakniuk, tehát a lakcímüknek abban a választókerületben kell lennie.

A magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárok csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt, a nemzetiségi önkormányzati választáson nem.

A külföldön élő magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok esetében azonban más a helyzet, ők nem szavazhatnak sem az önkormányzati, sem pedig a nemzetiségi választáson, mivel nincs magyarországi lakcímük.

Az önkormányzati választójog érdekessége ugyanakkor, hogy esetükben különbséget tesz az aktív és a passzív választójog között. Ez azt jelenti, hogy a lakcím nélküli magyar állampolgárok nem szavazhatnak, de rájuk szavazhatnak, ha jelöltként indulnak; ehhez kérniük kell, hogy regisztrálják őket a központi névjegyzékbe.

A lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárságú hajléktalanokra ugyanezek a szabályok érvényesek, tehát a szavazáson nem vehetnek részt, de képviselővé vagy akár polgármesterré, főpolgármesterré is választhatják őket.

Az önkormányzati választáson szavazati joga van a magyarországi lakcímmel rendelkező mintegy 26 ezer bevándoroltnak, menekültnek, letelepedettnek is.

Kapcsolódó cikkek

Bródy János keményen fogalmazott a hazaszeretetről. VIDEÓ

O.L.K.T.

Havi 14 ezer 800 forinttal rövidíti meg az átlagnyugdíjasokat a kormány

O.L.K.T.

Fidesz: Aki nem orbánista, az sorosista, tehát a haza ellensége! (Molnár F. Árpád, Polgár Zoltán) VIDEÓ

O.L.K.T.