Óriási bukásra számíthat a Fidesz!

Az áprilisi országgyűlési választásokon csak 15 egyéni körzetet tudtak megnyerni az ellenzéki pártok, de az önkormányzati választások nagyobb sikert hozhatnak nekik. Több elemzés és legfrissebb közvéleménykutatások azt igazolják, hogyha kiemelünk egy-egy várost a választókerületéből, akkor gyökeresen más kép tárul elénk a pártok támogatottságát tekintve. Mint tudható, hogy a nagyvárosokban egyértelműen erősebb az ellenzék mint az országos átlag, és több városban sem szerzett többséget a Fidesz, és csak a falvak eredményeivel együtt tudta megszerezni a választókerületi mandátumot.

Reményt adhat az ellenzéki pártoknak az, hogy az önkormányzati választáson nem csak Budapestet tudja megnyerni, de a megyei jogú városok egy részében is nyerni tudnak, ugyanis itt sehol nem tudtak abszolút többséget szerezni a kormánypártok. A baloldali pártok ezekben a városokban az országos eredményüknél több szavazatot értek el, és a Jobbiknál is erősebbek az eredményeik. Több városban pedig a Fidesz is alul teljesített, és 40 százalék alatti eredménye szinte biztos bukást jelent az önkormányzati választásokon. Ahol reménytelen a Fidesz helyzete:

  • Budapest
  • Szeged
  • Dunaújváros
  • Tatabánya
  • Pécs
  • Szolnok
  • Miskolc

További városokat is bukhatnak még a kormánypártok, amennyiben a baloldal és a Jobbik között születik megállapodás az együttműködésről, koordinált indulásról. Ezek a megállapodások már nem országos, hanem helyi szinten szoktak eldőlni, így nagyobb az esély rá, hogy helyben, az egymást jól ismerő, de különböző pártokhoz tartozó politikusok a városuk érdekében felülemelkedjenek az országosan köztük lévő különbségeken. Persze vannak olyan városok is -ilyen például Sopron, Szombathely vagy Győr- ahol szinte biztosra vehető a Fidesz győzelme, itt az országos szinthez képest is jobban teljesítettek. Mindezek a Republikon intézet legújabb kutatásából tudhatóak meg.

 

olkt.hu

Kapcsolódó cikkek

Rétvári Bence szerint megszűnt az éhezés!

Rubóczki Tamás

Rétvári Bence újabb botrányos beszéde

O.L.K.T.

Pofátlanság: A fideszes Tasó László úgy osztja az EU-s segélycsomagokat, mintha azt a Fidesz adná!

Rubóczki Tamás