Völner Pál államtitkár szerint elenyésző a kilakoltatások száma!

0

Mintmár korábban beszámoltunk arról, hogy 2018 Április 30-án lejárt a meghosszabbított, téli kilakoltatási moratórium óta kicsivel több mint két hét alatt 234 családot rakott az utcára a Fidesz kormány! Június 1-én mért adatok szerint amit a Város Mindenkié aktivistái hoztak nyílvánosságra ez a szám már közel 600 családot érint, azaz közel 600 család került földönfutóvá 1 hónap alatt, és ez a szám egyre jobban növekszik napról-napra.

Az elmúlt években általában 3-4 ezer család került utcára a moratórium lejártakor, többségében bedőlt jelzáloghiteles adósok. A szakértők szerint idén 35-38 ezer kilakoltatásra kell számítani, ami közel 100-120 ezer ember lakhatási válságát idézheti elő.

A ma délutáni parlamenti ülésen Völner Pál fideszes igazságügyi államtitkár Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő kérdésére, hogy:

“Mikor hajlandó a kormány ezeken az embereken segíteni, milyen segítséget fognak nyújtani és milyen lakhatást kívánnak biztosítani a kilakoltatott vagy kilakoltatás előtt állóknak?”

Völner Pál a következőket válaszolta. 2012-ben 1020, 2013-ban pedig 1300 kilakoltatásra került sor, addig 2015-ben már 2335, 2016-ban pedig 3474 kilakoltatás történt. Ugyanakkor azoknak a köre, akiknek el kell hagyniuk az ingatlant, ahol addig laktak, jóval szélesebb, hiszen a legtöbben – felszólításra – önként távoznak. Völner tájékoztatása szerint 2013 és 2017 között mintegy 240 ezer ingatlan került árverésre meghirdetésre. Az igaz, hogy a kabinet egy hónappal kitolta az idei téli kilakoltatási moratórium határidejét (március vége helyett április végén járt le). A nemzeti eszközkezelő eddig 35 ezer családon segített, így a kormány megtette a segítséget mindenki felé, aki jelenleg kilakoltatnak az vagy az ő hibája vagy a kormány nem tud róla, és egyértelműen elmondta a kormány pár napja, hogy a kilakoltatás az igazából nem is az, csak egyfajta tulajdonos váltás, a bank viszi az ingatlant amire jogosult, amit az adós nem fizetett. A kilakoltatottak száma Május 1-óta alig haladja meg a 10-12 kilakoltatást ami egyértelműen elenyésző és csekély. Az ellenzék és a “Soros” féle civíl szervezetek felfújják ezt a dolgot és sokkal nagyobb számokra kerekíti a kormány adatait, hogy a lakosságot egy spekuláns (Soros György) elképzelései és adatai szerint tájékoztassák – zárta sorait Völner Pál.

 

olkt.hu