Orbán vs Trump találkozó

Orbán Viktor miniszterelnök megérkezett a Fehér Házhoz, ahol Donald Trump amerikai elnök fogadta. Kezet fogtak, mosolyogva váltottak néhány szót, aztán bementek az épületbe. A magyar kormányfő gépe magyar idő szerint 16 óra 15 perckor szállt le Washingtonban. Eredetileg 20 órára tervezték a találkozó kezdetét, végül 20:11-kor mentek be a Fehér Házba. A Trumppal folytatott kétoldalú tárgyalás 45 perces lesz az amerikai elnök nyilvános naptárja szerint.

Orbán Viktor a protokoll szerint bejegyzést írt a vendégkönyvbe. Ezután következett a két vezető nagyjából negyedórás négyszemközti találkozója, majd pedig a magyar és az amerikai delegáció plenáris ülésen vesz részt.

A két vezető a négyszemközti megbeszélés után az ovális irodában sajtónyilatkozatot tett. Trump megköszönte Orbánnak, hogy ott van. Szerinte Orbán hozzá hasonlóan „egy kicsit ellentmondásos személyiség”, de ezzel nincsen baj. Azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök jó munkát végzett, biztonságban tartotta Magyarországot. Azt mondta, kicsit már megismerték egymást Orbánnal, a további megbeszélésükön szó lesz a NATO-ról, kereskedelmi kérdésekről is.

Orbán utána megkérdezte, hogy ő is szólhat-e. Azt mondta, nagyon büszkék arra, hogy sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok rendkívüli fejlődéséhez. Azt mondta, nagyon örül, hogy újra a Fehér Házban lehet, ahol húsz éve járt először, újra fiatalnak érzi magát.

A várakozásai szerint erősíteni lehet majd a két ország stratégiai szövetségét, és globális politikai kérdéseket is meg akar beszélni. Szerinte sok kérdésben hasonló a megközelítésük: „Közösen lépünk fel az Egyesült Államokkal az illegális migráció és a terrorizmus ellen” – mondta, és kiemelte, hogy megvédik a keresztény közösségeket is világszerte.

Erre Trump hozzátette, hogy Orbán nagyszerű munkát végzett a keresztény közösségek védelmében, és a két ország kapcsolata nagyon jó.

A nyilatkozatok után az újságírói kérdések szinte kizárólag a Kínával folytatott kereskedelmi konfliktusra, vagy amerikai politikára vonatkoztak.

Az Orbán politikájára vonatkozó kérdésre Trump elmondta, hogy az emberek szerinte tisztelik Orbánt, akiről „tudom, hogy kemény ember”, és aki sokak szerint helyesen lépett fel a bevándorlás tekintetében is. Trump szerint Európában problémák abból is fakadnak, hogy máshogy csinálták, mint a magyar miniszterelnök.
Orbán ehhez azt mondta, hogy a magyar kormány az emberekért és az emberek által dolgozik. Többször is megválasztották a kormányt, és boldogan szolgálják az országot, a 2011-ben elfogadott alkotmány pedig bevált.

Trump itt közbevágott, hogy NATO-tagok, és nagyon jó tagok, szerinte ezt meg kell említeni.

Kapcsolódó cikkek

DK: A strasbourgi bírósághoz fordulunk Polt Péter MTVA-erőszak ügyészségi határozata miatt!

Rubóczki Tamás

Akkor mától már rendőrállam vagyunk?

Rubóczki Tamás

Fekete a Tarna vize sej-hajj!

O.L.K.T.