Orbán Viktor helyett inkább Soros György!

0

A brüsszeli lap, a Politico szerint jövőre Soros György határozhatja meg Magyarországról a leginkább az európai politikát.

Bár tavaly Orbán Viktort választotta az európai politikát leginkább meghatározó politikusnak a brüsszeli lap, a Politico, idén a magyar miniszterelnök helyett Soros György került fel a 28 fős listára Magyarországról, az első helyet pedig az idén megválasztott londoni polgármester, Sadiq Khan kapta meg.

A Politico tavaly tette közzé először annak a 28 európai közéleti személyiségnek a listáját, akik szerintük a leginkább meghatározóak lesznek a következő évben. Tavaly Orbán vezette a minden országból egy-egy embert felvonultató listát, akkor azt írták, a magyar kormányfőt nem lehet nem észrevenni, ráadásul az ő politikája lett az új norma Európában.

A lap most azt írja, Orbán valóban meghatározó, egyfajta trendszetter volt a nacionalista politikák felemelkedésében a nyugati világban, ezt jelzi a Brexit és Donald Trump megválasztása is, de “a gravitáció politikai törvénye szerint” ezek után az ellenkező oldalnak is vissza kell majd térnie, ezért választották idén a legmehatározóbbnak az idén megválasztott, liberális-közép politikával rendelkező, muszlim Sadiq Khant, aki egy politikai alternatívát jelent a nacionalizmussal szemben.

Magyarországról eszerint a logika szerint idén így nem Orbánt, hanem Soros Györgyöt választották ki, aki a 10. helyet kapta a 28-as listán. “Az illiberalizmus ostorának” nevezett üzletemberről a lap azt írja, hogy a nyolcvanas éveiben járó Soros visszatért az ideológiai küzdelembe, amelyben már veteránnak számít az Open Society Alapítványokkal, a vagyonát pedig most az Orbán-ellenes politika támogatására használja.

A Politico Sorosról írt portréjában azt írja, alapítványával a milliárdos számos esetben segített olyan politikusokat és szervezeteket, amelyek aztán kulcsszerepet játszottak az országaik történetében, egy idei kiszivárogtatás során kikerült dokumentumok pedig azt sejtetik, hogy az elmúlt 25 évben majdnem minden forradalmat Soros szponzorált. A lap kitér arra is, hogy az üzletember az amerikai Demokrata Párt nagy támogatója, így a megválasztott Trumppal is kész szembeszállni, míg az Open Society Alapítványok jelenleg több mint 100 országban működnek világszerte.

“Orbán Viktor pártja, a Magyarországon kormányzó Fidesz évek óta panaszkodik Soros befolyása és szándékai miatt. Bár a befolyása eltúlzott, Soros akkor is egy erős jelképe egy bizonyos fajta liberalizmusnak. Csodálják a baloldalon és megvetik a jobboldal nacionalista peremén, néha olyan retorikával vagy képekkel, amelyek antiszemitizmusa kevés teret hagy a képzeletnek”

– írja a lap, amely arra is emlékeztet, hogy tavaly Soros a migránskérdésben is szembement Orbánnak, amikor a menekülteket támogató beruházásokra adott pénzt.

A listán Sorost Khan mellett egyébként megelőzi a német szélsőjobb, az Alternative für Deutschland egyik alapítója, Frauke Petry, a Ryanair ír vezetője, Michael O’Leary, a lengyel jobboldali kormánypárt vezetője, Jaroslaw Kaczynski, a Spotify svéd alapítója, Daniel Ek, a török elnök Recep Tayyip Erdogan, az EU olasz külügyi főképviselője, Federica Mogherini, és Andreasz Georgiu görög főstatisztikus.
A 28 meghatározó személyiséget úgy választották ki, hogy az olvasók tettek javaslatokat a jelöltekre, majd a lap szerkesztői állították össze a végső listát.

 

Via: politico.eu