Orbán Viktor: “Ha nem lesz Paks2 akkor nem lesz rezsicsökkentés! – Ekkora hazugságot rég olvastam már!

0

Kezdjünk tárgyalni a pénzről! – mentegetőzött a miniszterelnök a 2050-es klímacéljainak megtorpedózásáért.

“Jelentős lépéseket tettünk”

– büszkélkedett a csütörtökön kezdődött EU-csúcsról szólva Orbán Viktor miniszterelnök.

Örömmel mesélte például, hogy “Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott”, ami jó hír Magyarországnak, mert “a magyar emberek” (itt vélhetően a Fidesz-KDNP-re gondolt) nem akarták őket.

Hozzátette: vállalta, hogy nem lesz olyan vezetője az uniónak, aki

“ne adná meg a tiszteletet Magyarországnak és a közép-európai országoknak”, és ez teljesült a csúcsjelöltek hoppon maradásával.
Arra a kérdésre, hogy a visegrádi országoknak (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) van-e reménye fontos uniós posztra, a miniszterelnök úgy válaszolt, “igen, jó esélyünk van rá”.

A V4-eknek minden uniós pozícióra több, két-három jelöltje is van, és Orbán szerint az egyeztetéseken kellő súllyal képviselik majd érdekeiket. Neveket nem akart mondani.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországnak – az erős látszat ellenére – szerinte vannak klímacélvállalásai. 2030-ig ezeket meg tudjuk valósítani, erre vannak terveink, és a rezsi sem fog nőni – hangoztatta. Az EU 2050-ig érvényes klímavédelmi megállapodásának megtorpedózását – a kormányzati közleményhez hasonlóan – a rezsiszörnnyel indokolta. Közölte: a javaslat az volt, hogy most menjenek tovább, és 2050-re is tegyenek vállalásokat. A céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk – mondta.

“Úgyhogy kezdjünk tárgyalni a pénzről!”

– fűzte hozzá a kormányfő.

Valójában viszont van rá esély, hogy az amúgy is drága magyar közművek további drágulásától igazából a külföldi befektetők rezsijét akarja megvédeni a kormány, mint ahogy a munkavállalóknak kifizetendő magas bérektől is szorgosan védi őket, miközben közpénz milliárdokkal tömi a zsebüket. De tény az is, hogy a Mészáros-féle Mátrai Erőmű a felelős a hazai szén-dioxid kibocsátás 14 százalékáért, így jó oka lehet Orbánnak külföldről várni a nem kevés pénzt, amibe a modernizálás kerül.

Orbán kitért arra is: volt egy vita a klímacélokkal kapcsolatban a nukleáris energiáról. De “Paks nélkül nincs alacsony rezsi” – tette hozzá. A miniszterelnök kiemelte: a szabályozás célja az, hogy az embereknek jobb legyen, nem pedig rosszabb, és “ha jobb a klíma, de nem tudják kifizetni az energiaszámláikat, akkor az egyik ügy megoldásával egy még nagyobb bajt idéztünk elő”. Olyan megoldás kell, hogy klímacélok is legyenek, és meg tudjuk védeni az olcsó rezsit is, ehhez pénz kell, erről pedig tárgyalni, egyezkedni kell – mondta.