Orbán Viktor által alapított focialapítvány köré felsorakoztak a közbeszerzéseken felhizlalt NER-lovagok cégei

0

Szembeötlő az a jövedelemnövekedés, ami A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány szja-felajánló körében mutatkozott a legfrissebb adatok alapján.

Az, hogy az Orbán Viktor által alapított focialapítvány köré felsorakoztak a közbeszerzéseken felhizlalt NER-lovagok cégei, logikus lépésnek tűnik a “valamit valamiért” elv mentén. Az állami projekteken milliárdokat kaszáló cégeknek érdemes valamit vissza is juttatni akár olyan szervezetekhez és területekre, melyek a kormányfő kedvencének számítanak. Ilyen például a labdarúgás és a felcsúti fociakadémia.

A milliárdokat adományozó cégek és a TAO-n keresztül bezsebelt adóforintok mellett érdekes megnézni azt is, hogy a magánszemélyek körében mennyire számít “menőnek” a felcsúti focialapítvány. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a héten tette közzé az szja 1 százalékos felajánlások kedvezményezettjeinek listáját, melyből kiderül, egy év alatt megjelentek a vagyonosabb felajánlók Felcsút környékén, akiknek személye kiderülni biztosan nem fog, ám nem kockáztatunk nagyot, ha azt mondjuk, közöttük NER-lovagok is akadhatnak. Pedig ennek valójában egyáltalán nem így kellene történnie, főleg nem egy fociakadémia esetében.

Az utánpótlás-neveléssel foglalkozó alapítványnál gyerekekkel foglalkoznak, így joggal feltételezzük, hogy egy szülő az egy százaléknyi adója felajánlásakor ki mást részesíthetne előnyben, mint a szervezetet, mely a gyermek fejlődéséért felelős. Felcsút azonban itt is kilóg a sorból, az alapítvány beágyazottsága a NER-be pedig teljesen megváltoztathatja az amúgy magától értetődő szülői gondolatmenetet is. A FUNA-ról kijelenthető ugyanis, hogy nincs rászorulva a magánszemélyek támogatásaira, az ebből összejött adomány legfeljebb aprópénznek nevezhető az alapítvány költségvetésében. Évente ugyanis több milliárd forintra tesznek szert adakozó cégek és a TAO-forintok révén.

Ugyanakkor egy másik vetülete is lehet annak, hogy kevés pénz és felajánló található az alapítvány neve mellett: a társadalom szimpátiáját még helyi szinten sem ragadja meg az amúgy egyre nagyobbra növekvő akadémia.

A NAV friss adatbázisa szerint egy évtizede nem volt annyira kevés támogatója az alapítványnak, mint idén. Mindössze 42 magánszemély gondolta úgy, hogy adója egy százalékával a Felcsútot támogatja meg. Legutóbb 2009-ben volt ennél kevesebb felajánlója az alapítványnak, 41-en adták az 1 százalékot a FUNA-nak. Idén azonban ez a 42 magánszemély az akkori adománynak majdnem dupláját dobta össze, 594 ezer forint folyt be a focialapítvány kasszájába. Átlagosan 14 ezer forintot kaptak felajánlónként, amiből egész könnyen levezethető, hogy havonta bruttó 786 ezer forintos átlagfizetéssel rendelkeznek az adományozók. 2018-ban még 388 ezer forintról árulkodtak az adatok.

Tovább az mfor.hu

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!