Orbán szélsőjobbos haverja megy a börtönbe!?

0

Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása címén a szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga vezetője ellen az Open Arms civilhajó feltartóztatásáért, amely augusztusban 164 személlyel a fedélzetén 19 napig nem köthetett ki Olaszországban – jelentette az olasz sajtó kedden.

Matteo Salvini közösségi oldalán úgy reagált, újabb vizsgálat sújtja “a határok, a biztonság, Olaszország becsülete megvédéséért”. Hozzátette, számára ez kitüntetésnek számít, “újra ugyanezt tenném” – jegyezte meg a Liga vezetője.

Agrigento ügyészsége a vádemelési javaslatot a szintén szicíliai Palermo bíróságához nyújtotta be, amelynek tizenöt nap áll rendelkezésére, hogy elvesse vagy továbbítsa az eljárást az úgynevezett miniszteri bíróságnak, amely kormánytagokat érintő ügyekben dönt.

A Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajója augusztus 20-án este köthetett ki, miután tizenkilenc napon át várakozott Lampedusa vizein. A kikötést végül éppen Luca Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el.

A hajón akkor 84 migráns volt, a többieket már korábban partra szállították.

A civilhajó olasz vizekre való megérkezésekor Matteo Salvini megtagadta a kikötést. Az ügyész augusztus 20-án azzal egy időben engedélyezte a migránsok partra szállását, hogy az akkor zajló kormányválságban Giuseppe Conte miniszterelnök az államfőhöz ment benyújtani lemondását.

A migránsok szétosztására hat EU-tagállam jelentkezett.

Hasonló vádakkal Matteo Salvinivel szemben tavaly is eljárás indult, akkor a Diciotti hajó ügyében: az olasz parti őrség hajója 2018 augusztusában öt napon át várakozott a szicíliai Catania kikötőjében 177 személlyel, akik nem szállhattak partra. A belügyminiszter csak azután engedélyezte leszállásukat a hajóról, hogy más országok és az olasz egyház vállalta a migránsok befogadását.

A szicíliai ügyészségek a Diciotti-ügyében is vádemelést kezdeményeztek Matteo Salvinivel szemben.

A szenátor Salvini mentelmi jogának visszavonására azonban először februárban a parlament illetékes bizottsága, majd márciusban a felsőház is nemmel szavazott.

Matteo Salvini az olasz törvények alapján akár 2 év börtönt is kaphat.

Korábban Olaszországban hivatalos ügyészi vizsgálat indult, hogy részesült-e illegális finanszírozásban Moszkvától Matteo Salvini korábbi olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter Liga nevű pártja.

Az Adnkronoson kívül az ANSA olasz hírügynökség is beszámolt arról, hogy Greco hivatala

“egy lehetséges “nemzetközi korrupciós” bűncselekményt vizsgál, és már kihallgatásokat is tartottak.”

A Buzzfeed hírportál szerdán arról számolt be, hogy Gianluca Savoini, Salvini korábbi szóvivője illegális finanszírozásról szóló megállapodásokról folytatott megbeszéléseket orosz tisztségviselőkkel.

A Buzzfeed állítása szerint birtokában van egy felvétel egy október 18-i moszkvai, Savoini és öt másik – két olasz és három orosz -, meg nem nevezett ember közötti találkozóról.

Salvini az említett időpontban Moszkvában tartózkodott.

Az ügyben egyébként már vádat emeltek és elsőfokú ítéletet hoztak Salvini ellen, aki 3 év letöltendő börtönbüntetést kapott, a másodfokú eljárás még nem zajlott le.

 

 

(AFP/MTI)

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!