Orbán megadóztatná a külföldi munkavállalókat is!

A kormányban olyan törvénytervezetek előkészítésén dolgoznak, amelyek lehetővé tennék a külföldi jövedelmek megadóztatását. Ez igen, mit nem mondjunk: Szép!

A kormányban olyan törvénytervezetek előkészítésén dolgoznak, amelyek lehetővé tennék a külföldi jövedelmek megadóztatását – jelentette az UNIAN hírügynökség a TSZN összeállítása nyomán.
Ukrajnában nem vezetnek nyilvántartást a külföldön munkát vállalókról, ám számuk a legszerényebb számítások szerint is több millióra tehető. Egyes becslések szerint az ukrán munkavállalók száma egyedül Lengyelországban megközelíti a kétmilliót.

A munkavállalók egyetlen „nyoma” a hatóságok számára az általuk külföldről hazautalt pénz. Az Ukrán Nemzeti Bank adatai szerint 2017-ben a legtöbb átutalás, összesen mintegy 3,115 milliárd dollár, Lengyelországból érkezett. Oroszországból 1,292 milliárd dollárt, az Egyesült Államokból 679 milliót, Csehországból 434 milliót, Olaszországból 448 milliót utaltak haza. Összességében az elmúlt évben 9,264 milliárd dollárt küldtek itthon maradt családtagjaiknak a külföldön munkát vállaló ukránok, ami nem több, nem kevesebb, mint az állami költségvetés éves bevételének egyharmada.

Úgy tűnik, a kormánynak nem volna ellenére rátenni a kezét ezeknek a jövedelmeknek egy részére adó formájában. Ukrajnában a jövedelemadó mértéke 18%, vagyis elvben 1,667 milliárd dollárra tehetnének szert ily módon. Ennek a könnyű pénzszerzési módszernek azonban van néhány jogi és gyakorlati akadálya. Egyrészt, Ukrajna máig több mint félszáz országgal kötött megállapodást a kettős adóztatás elkerüléséről.

Vagyis azokat, akik külföldön fizetnek adót, nem kötelezhetik adófizetésre a hazájukban is.

Forrás: fuggetlennemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

Ma délelőtt folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a Teréz körúti robbantó, P. László pere!

Rubóczki Tamás

“Tudja aranyoskám, nagyon szégyellem, hogy ide jutottam”

O.L.K.T.

Kisember! Hát’ itt a vége…

O.L.K.T.

Hozzászólok