Orbán haverja elszámította magát – ezért koppanni fog!

0

Az évtized legforróbb nyara az idei Olaszországban – nem csak a tengerpartokon, de a politikában is. Olaszországban a kormányválság megszokott dolog, de a mostanit a nyári szabadságolások kellős közepén robbantotta ki Orbán Viktor cimborája Matteo Salvini belügyminiszter, a kisebbik kormánypárt, a Liga vezetője.

A miniszterelnök, Giuseppe Conte augusztus huszadikán jelenik meg a szenátus előtt, akkor derül majd ki, hogy lemond-e vagy sem. Salvini pártja már népszerűbb, mint a jelenlegi nagyobb koalíciós párt, az Öt Csillag mozgalom, a belügyminiszter ezt szeretné képviselő helyekre váltani egy előrehozott választáson.

A következő lépés azonban a köztársasági elnökön, Sergio Mattarellán múlik. – Mattarella elnök – bár szerintem soha nem fogja bevallani – nem akar azonnal előrehozott választásokat, inkább ügyvivő kormányban gondolkozik, ahogy azt sem akarja hogy a költségvetés megszavazása és a szavazás időben közel essen egymáshoz, mert ez katasztrofális hatással lenne az országra nézve – mondta az Euronewsnak Fulco Lanchester, alkotmányjogász.

Sokak meglepetésére Salvini beleegyezett az Öt Csilllag javaslatába, hogy még az előrehozott választás előtt csökkentsék a képviselői helyek számát, ami hosszabb ideig is tarthat. Úgy tűnik, a belügyminisztert leginkább a Liga orosz forrásból származó támogatásait firtató vizsgálat aggasztja. – Szeptemberben bizalmatlansági szavazást tartanak Salvini ellen, és erre volt Salvini válasza az előrehozott választás.

Amikor rájött, hogy ez az út a vártnál lassabb és bonyolultabb lehet, elkezdte bevédeni a jelenlegi pozícióját – tette hozzá Lanchester. Salvini azt ígérte, hogy az Öt Csillag-Liga kormány, a változás kormánya kitölti majd a mandátumát. A politikai elemzők nagyjából egyetértenek abban, hogy Salvini ezúttal rosszul időzített – kérdés azonban, hogy ez a hiba milyen következményekkel jár.

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!