Orbán haverja bukott!

0

Szerdán megalakult az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormánya Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével, jelentette be Sergio Mattarella államfő titkára.

Conte a nap folyamán mutatta be leendő minisztereinek listáját a köztársasági elnöknek, majd csütörtök reggel tíz órakor fogják letenni az esküt az államfői palotában. Ezután a törvényhozás mindkét házának meg kell szavaznia az új kormányt.

Luigi di Maio, az Öt Csillag vezetője lesz a külügyminiszter, és
Lucia Lamorgese magas rangú köztisztviselő Matteo Salvini utódja a belügyminiszteri poszton.Roberto Gualtieri, a PD európai parlamenti képviselője a gazdasági tárcát vezeti majd.

Conte először 2018 júniusában lett miniszterelnök az Öt Csillag és a jobboldali Liga kormányában. A bevándorlásellenes Salvini azonban augusztusban az előrehozott választások és a miniszterelnöki poszt reményében felmondta az együttműködést az Öt Csillaggal. Conte augusztus 20-án lemondott, de ügyvezetőként továbbra is ellátta a kormányfői teendőket.

Az Öt Csillag és a Demokrata Párt képviselői hosszan egyeztettek, mire sikerült megállapodniuk a koalíciós kormányról. Salvini ezzel alaposan eltaktikázta magát: nemhogy miniszterelnök nem lesz, de pártjával még ellenzékbe is szorult.

(MTI)

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!